Detta krävde europeiska biskopar av ministern

Biskopar och kyrkliga företrädare på väg till socialminister Jakob Forssmed. Från vänster till höger: Mariano Crociata, katolsk biskop och COMECE:s president, Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift, biskop Cleopas från den grekisk-ortodoxa kyrkan och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd. Foto: Jonatan Sverker

Höga företrädare för Europas kyrkor har mött socialminister Jakob Forssmed.

Kyrkornas budskap var tydligt: Gör inte EU:s flyktingpolitik omänsklig.

Sverige är just nu ordförandeland i EU, och varje ordförandeland brukar ha ett möte med företrädare för COMECE, som är ett organ för katolska biskopar i Europa, och CEC, som är en samarbetsorganisation för främst ortodoxa och protestantiska kyrkor där både Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan är medlemmar.

Till mötet hade COMECE och CEC med sig en gemensam lista med önskemål, som bland annat gällde hållbarhets- och biståndsfrågor. En central punkt handlade om migrationen, där kyrkornas företrädare ser med stor oro på utvecklingen i Europa.

- Det mest angelägna nu är de många människor som är på flykt och lever under omänskliga förhållanden, som de som torteras i flyktingläger i Libyen. Det kräver ett stort internationellt samarbete för att lösa detta, säger Mariano Crociata, som är katolsk biskop och COMECE:s president till Sändaren.

De går på tvärs mot trenden

Den vision som COMECE och CEC har för framtiden överensstämmer inte alls med de rådande politiska stämningarna i Europa. Förutom att de betonar att alla flyktingar ska bemötas på ett rättssäkert sätt så vill man också öppna fler vägar för människor att ta sig in i EU utan att behöva fly över Medelhavet.

- Man måste åtminstone ta emot dem som behöver fly från krig, förföljelse och klimatförändringar, säger han.

Sverige kan bli en modell för andra länder

Han ser Sverige som en modell för andra länder, då han menar att Sverige arbetat mer medvetet med integration och därför nått längre. Samtidigt känner han till att den svenska regeringen nu vill minska invandringen.

- Jag tror att man gjort mottagandet seriöst och metodiskt här. Kanske att man nu behöver balansera på grund av de problem som uppstått. Men det är skillnad på Sverige och de länder som knappt tagit emot några flyktingar, säger han.

Men finns det verkligen några länder i Europa som vill ta emot fler flyktingar från Afrika och Mellanöstern?

- Den allmänna opinionen är nu präglad lite av fruktan och motstånd, och där finns ett element av rädsla. Man kan hursomhelst inte stoppa fenomenet med migration och man måste ta hand om flyktingarna. Det måste finnas ett ordnat mottagande, och Europas länder måste hitta en gemensam hållning, säger han.

Han menar att kyrkorna har en viktig roll att spela, inte minst då det gäller att mildra den rädsla för invandrare som kan finnas.

- Kyrkorna har utvecklat ett otroligt arbete för att ta emot flyktingar, och för att skapa en rättvis bild av migration.

Grundläggande värden måste bevaras

Även representanter från CEC var på plats, Peter Pavlovic och biskop Cleopas från den grekisk-ortodoxa kyrkan betonar att EU inte får överge sina grundläggande värderingar.

- Om EU definieras som en värdegemenskap så måste dessa värden bevaras. Även om det blir en tuffare migrationspolitik så får man inte agera mot människors värdighet, säger Peter Pavlovic.

När socialminister Jakob Forssmed tar emot i socialdepartementets lokaler har han precis haft ett möte om fotbollshuliganismen, eftersom han också har idrottsfrågor på sitt bord. Den kyrkliga delegationen är lika svartklädd som någonsin AIK:s huliganer, men det budskap de för fram handlar istället om respekt för flyende människor.

Efter mötet säger sig både de kyrkliga representanterna och Jakob Forssmed vara nöjda med samtalet.

- Det är en väldigt god tradition att ordförandeskapet möter kyrkornas samarbetsorganisationer. Kyrkorna träffar människor långt ute i samhällets kapillärer och kan lyfta de frågorna till oss, säger Jakob Forssmed till Sändaren.

Viktigt att påminnas om värden

Under mötet diskuterades just EU:s arbete med att skapa gemensamma lösningar i migrationsfrågan. Kyrkornas företrädare betonade varje människas värdighet.

- Det är utmärkta påminnelser när man tar sig an komplicerade frågor där vi behöver gemensamma lösningar för att ha en kontrollerad migration, att vi ser den enskilda människan i det sammanhanget, säger Jakob Forssmed.

Men hur tungt väger kyrkornas ord när det finns ett stort tryck att minska invandringen från många håll?

- Vi kommer inte att vara överens med kyrkorna om allt som gäller migrationen. Men det som de tryckte på mest idag, att EU är en värdegemenskap och att se varje enskild människa, det är en utmärkt påminnelse i alla sammanhang.

 

 

Samling i socialdepartementet. I mitten står minister Jakob Forssmed. Foto: Jonatan Sverker

Fakta: COMECE och CEC

COMECE är en förkortning för The Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union och samlar de katolska biskopskonferenserna i alla EU-länder.

CEC är en förkortning för The Conference of European Churches och består av 113 kyrkor, protestantiska, ortodoxa och anglikanska.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice