Corona pressar Immanuelskyrkans fastighetsbolag

Probitas vd Samuel Borg är djupt bekymrad över den tvärnit som hotellnäringen fått på grund av coronakrisen. Immanuelkyrkans hotell Birger Jarl är nu i princip tomt på gäster. Foto: Marcus Gu

Immanuelskyrkan Stockholms fastighetsbolag Probitas har tvingats till kraftiga åtgärder efter att hotellen står utan gäster i coronakrisen. Med permitteringar, varsel och uppsägningar hoppas man kunna undvika ett minusresultat under 2020.

Fastighetsbolaget Probitas, helägt av Immanuelskyrkan i Stockholm, har ett framgångsrikt decennium bakom sig. Från att ha gått minus flera år under 2000-talets första hälft har bolaget vuxit kraftigt i styrka de senaste åren.

Någon vecka innan coronaepidemin tog fart på allvar presenterades nya toppnoteringar i bokslutets sifferdiagram. Under 2019 nådde resultatet före skatt upp till avrundade 76 miljoner kronor. Nästan exakt samma resultat som året dessförrinnan.

Allt har talat för att stapeln bara skulle fortsätta uppåt. Så sent som 1 april flyttade Zmarta group in i gamla postenhuset, en 1600 kvadratmeter stor lokal vid Odenplan som Probitas förvärvade för en bit över 200 mijoner 2018 och som nu börjar ge avkastning.

Men det är inte den enda investering som bolaget gjort. Att bara de senaste åren kunnat lägga nära en halv miljard i olika satsningar vittnar om musklerna som Probitas numera kan uppvisa efter en rad lyckade affärer och smarta drag sedan hundåren innan 2010.

I årsredovisningen konstaterade vd Samuel Borg att bolaget nu kände sig ”Redo att möta alla utmaningar som kan tänkas dyka upp”.

– Men det här kunde man ju inte tänka sig ens, säger Samuel Borg efter att han tvingats permittera, eller varsla samtliga fast anställda inom bolagets hotellgren. Timanställda, vikarier och provanställda har redan fått sluta.

Endast ett antal nyckelpersoner från hotelldelen finns kvar efter att Covid-19, eller åtminstone konsekvenserna av viruset i form av mindre resande, lamslagit en hel bransch.

– Det känns såklart tungt att säga upp duktiga människor som i vissa fall riskerar att hamna i väldigt knepiga situationer. Men det har samtidigt funnits en förståelse eftersom det helt enkelt inte finns något att göra, konstaterar Borg.

I stort sett gick de tre hotellen som ingår i koncernen, Birger Jarl, Tegnérlunden och hotel Micro, från att ha varit fullbelagda med cirka 400 rum till att vara så gott som helt tomma – över en natt.

Micro stängdes direkt och även hotell Tegnérlunden har i praktiken varit igenbommat då kunder istället hänvisats till rum på det större och fyrstjärniga Birger Jarl, placerat alldeles intill Immanuelskyrkan.

De senaste veckorna har det räknats som en ”bra natt” om antalet bokade rum kunnat räknas i tvåsiffrigt.

– Det är katastrofalt såklart, även om jag tror vi kan vara bättre rustade än många andra hotellägare. Många har satsat hårt på utbyggen av hotell i Stockholm de senaste åren och jag tror att flera av dem kan få det svårt med likviditeten om detta blir långvarigt. Antagligen kommer vi också se något förändrade resevanor även efter att krisen är över, funderar Borg.

Hotellen står för 37 procent av bolagets nettoomsättning och även om det fortfarande är något lugnare för den ännu störe tårtbiten i Probitas, hyresintäkter (52%) finns en oro att företag får problem med ekonomi som skulle kunna leda till utebliven hyra.

Då är ändå inte oron på börsen och värdepappersinnehavet som bolaget nu ser minska i värde, nämnt i texten.

Det som skulle bli ett stabilt år tycks nu gå mot att bli ett rejält magplask.

– Som det ser ut nu ska vi nog vara glada om vi håller oss över minus i år. Men jag kommer att säkra upp lån under året för att inte behöva vara orolig kring likviditet eller att behöva fundera på hur utdelningen till Immanuelskyrkan ska ske. Vi tror ju ändå på att 2021 blir bättre igen, säger Borg.

Han ser också ett antal ljuspunkter. Största hyresgästen Spotify har än så länge inte drabbats alltför hårt av krisen och det talas också om viss statlig hjälp med hyreslättnader som ska hjälpa både hyrestagare och fastighetsägare.

Finns det någon fara alls för Immanuelskyrkans ekonomi, som ju övervägande finaniseras av utdelningen från er?

– Nej, de får en utdelning på minst 20 miljoner kronor varje år oavsett. Det skulle inte fungera annars och det är ju i grund och botten huvudsyftet till att vi bedriver vår verksamhet, menar Borg.

De senaste veckorna har det räknats som en ”bra natt” om antalet bokade rum kunnat räknas i tvåsiffrigt.

Fakta: Probitas

Probitas är Immanuelskyrkans fastighetsbolag, och delar årligen ut cirka 20 miljoner kronor till församlingen - vilket är den överlägset största inkomstkällan för Immanuelskyrkan Stockholm. Förutom rent fastighetsinnehav bedrivs i två av bolagets fastigheter hotellverksamhet (Hotell Birger Jarl, Tegnérlunden och Micro, I en ytterligare fastighet bedrivs äldrevård med kristen värdegrund på Löjtnantsgården. Utöver det förvaltas Immanuelskyrkans tillgångar genom placering av Probitas.

Resultat före skatt har legat stabilt runt 75 mijoner de senaste åren varav hotelldelen fram tills krsen varit stadigt växande.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice