Berthil Paulson har avlidit

Pastor Berthil Paulson är död. Han blev 97 år gammal. Vännerna minns honom för hans skarpa intellekt och hans stora vänlighet. - Berthil var en bländande talare som har betytt oerhört mycket för ekumeniken i Sverige, säger Jan Erixon som arbetade nära Berthil Paulson under många år.


Berthil Paulson blev riskevangelist i Svenska Missionsförbundet, nuvarande Svenska Missionskyrkan, 1940 och blev snabbt en efterfrågad förkunnare.
- Berthil hade en säregen god förbindelsen mellan hjärna och hjärta, säger pastor Jan Erixon. Han la mycket arbete på sitt framförande, men samtidigt som han var en bländande talare så hade han förmågan att beröra på ett djupare plan.
Jan Erixon arbetade med Berthil Paulson i Offensiv Nytt Liv. Ett stort tält med 2 500 sittplatser fylldes på plats efter plats i början av 1970-talet.
- 1974 fick Berthil hjärtproblem och han överlämnade ansvaret för offensiverna till mig. Att leva nära Berthil har lärt mig mycket. Han var likadan på estraden som nedanför, alltid med en stor integritet men samtidigt oerhört vänlig. Den som talade med Berthil hade hans fulla uppmärksamhet.
Jan Erixon säger om sin kollega och nära vän att han var besatt av att bygga Guds rike här på jorden. Den kristna tron måste få konsekvenser. För honom tog det sig bland annat uttryck i radikala ställningstaganden mot ekonomiska och politisk orättvisor. Men framför allt brann han för att människor skulle komma till tro.
- Över allt där Berthil hade sina mötesserier kom människor till tro i stora skaror och anslöt sig till församlingen. Vårgårda och Ljungby är sådana exempel. På den tiden var väckelsemötena något som kunde intressera en hel bygd. Berthil beklagade ofta oss lite yngre pastorer som hade en helt annan tid att förhålla oss till.
Berthil Paulson har påverkat en hel generation pastorer, säger Jan Erixon. Inte minst blev han en förebild genom sitt ekumeniska engagemang. 1955 bildades det så kallade AKO-teamet, All Kristen Offensiv, av pastorer och musiker. Fram till 1961 inbjöd man till sex ekumeniska arrangemang årligen.
- Man kan säga att AKO-teamet gjorde väckelsemötet rumsrent. Teamet städade upp det som kunde upplevas som hotfullt, och betonade istället evangeliet som ett erbjudande.
Jan Erixon vill inte idealisera bilden av Berthil Paulson, men säger att han var en strålande personlighet som magnetiserade människor med sin vänlighet utan att vara manipulativ. Ända till slutet hade Jan Erixon nära kontakt med Berthil Paulson. Det är också han som ska vara officiant vid begravningsakten som hålls i Immanuelskyrkan i Stockholm 16 januari.


CHRISTINA LARSSON


LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.