Nyhet

Barn fick dödshjälp i Belgien

Belgien är ett av de länder i världen där någon form av aktiv dödshjälp är tillåten. År 2014 utvidgade man lagen att som enda land i världen även gälla minderåriga patienter och nu har de första barnen somnat in.

Under de senaste två åren har tre minderåriga barn fått dödshjälp. Det handlar om svårt sjuka barn som drabbats av hjärntumör, cystisk fibros respektive muskeldystrofi och som fått samhällets hjälp att somna in. Trots att Belgien är ensamt i världen om att medge dödshjälp för barn föreslås den nya rätten att utökas än mer. 

Precis som för vuxna får dödshjälp bara ges efter omfattande utredning, samtal med barnpsykolog, konsultation med ett flertal läkare och för att förhindra outhärdligt lidande. Men även om lagen har ett starkt stöd i det tätbefolkade landet finns höjs det nu kritiska röster. I New York Post slår barncancer-specialisten Stefaan Van Gool att det inte finns "några objektiva verktyg att ta till i dag för att veta att barnet besluta och fullt ut förstå konsekvenserna av ett sådant beslut"

 

.

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar