8 av 10 evangeliska kyrkor i Ryssland har ukrainskt ursprung

Ryska evangeliska församlingar har många sitt ursprung i Ukraina. Arkivbild: Mikael M Johansson

 Foto: Mikael M Johansson

I många ryska evangeliska kyrkor kommer pastorerna från Ukraina. Kriget skapar nu splittring och konflikter i dessa församlingar.

I Sovjetunionen var de evangeliska kristna förföljda, men i västra Ukraina hade de större frihet och där fanns också livskraftiga församlingar. När kommunistregimen föll reste många ukrainare ut i de forna sovjetstaterna för att sprida evangeliet.

– De hade en väldig missions­iver, de brann för att få berätta om Jesus.

Det säger en person som har god inblick i situationen i Ryssland, men som är anonym av ­säkerhetsskäl. Han uppskattar att omkring 80 procent av de evangeliska kyrkorna i Ryssland på ett eller annat sätt kan härledas till ukrainska församlingsplanteringar, och att 30 procent fortfarande leds av ukrainska pastorer.

När motsättningarna mellan ­länderna nu skärps så skapar det stora svårigheter i församlingarna.

– Jag har pratat med ukrainska pastorer i den situationen. För dem som har fullt fokus på församlingen och som inte tar ställning för sitt hemland så funkar det okej. Men det klart att de är ledsna, säger han.

Den ukrainske pastor som antyder kritik mot Rysslands politik kan möta motstånd från sina ryska församlingsmedlemmar. Han menar att det kan vara lättare för en rysk pastor att opponera sig mot den förda politiken, då upplevs det inte som kritik utifrån. Men att tvinga sig själv till tystnad kan vara ett tungt ok att bära för ukrainare.

– Jag har inte hört om någon pastor som har lämnat, men jag har haft samtal med de som funderar på det. Samtidigt vet det inte vart de ska åka. Att återvända till Ukraina är ju knappast ett ­alternativ. Och vad ska de göra i Europa? De vill ju predika om Jesus.

Han säger att konflikten går som ett svärd genom församlingarna.

– Det blev slitningar redan 2014, som man försökt reparera genom åren, men nu öppnar sig såren och det blir än värre. Jag tror att detta kommer att skada kyrkan. Och ju länge kriget håller på, desto mer emot det ukrainska kommer Ryssland att bli, ­säger han.

Den tidigare riksevangelisten Jan Erixon har också stor erfarenhet av Ryssland. Enligt hans kontakter förekommer det nu att ukrainska pastorer lämnar sina församlingar.

– Myndigheterna har uppsikt över de ukrainska pastorerna. Detta gör att pastorer lämnat församlingarna för att dessa ska få vara ifred, säger han.

Jan Erixon är dock hoppfull om framtiden. Den ryska evangeliska kyrkan har gått igenom många förföljelser och växt i perioder av svårigheter.

– Här i västvärlden är vi skolade att tänka politiskt, men där kan de tänka teologiskt.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice