Vi måste våga ge vår syn i mer än teologi

Ska Equmeniakyrkan ha ett naturvetenskapligt uttalande?

Enligt kärnfysikern Jan Blomgren och min gamla fysiklärare Christer Andersson som menar detta, är katolska kyrkan ensamt samfund med det i dag. Utan dem hade vi kanske inte haft så mycket modern vetenskap alls förresten.

Intressant i sammanhanget, eftersom troende kristna ibland blir motpoler till ”vetenskapen”, är att en präst, Georges Lemaître, var den som lanserade big bang-teorin.

Jag tänkte på det när min son frågade om ­James Webb-teleskopet, som ska fota universums början. Kommer man då se Gud?

Ingen människa har sett Gud fadern, men ­sonen har förklarat honom, står det. Att se Gud är ingen optisk fråga.

Så när Sam Harris, popateismens profet, skojade om att teleskopet nu borde krockat med Gud om himlen finns, blir jag beklämd.

Förlöjligar samtalet

Motsatsförhållanden mellan fysik och meta­fysik förlöjligar samtalet. Ett samtal som Blomgren/Andersson helt rätt belyser att Equmeniakyrkan sällan ens är med i.

Utan en diskussion om hur Gud, människa och vetenskap möts tenderar vi att hamna i historia utan mening. Eller mening utan historia.

De tidiga vetenskapsmännen visste det, liksom många nutida – Gud har två böcker. En skriven genom människans möte med det transcendentala högsta, en skriven i naturen.

Fastnar ibland i tanke

I takt med att vår världsbild blivit mer materialistisk fastnar även kristna ibland i tanken att det skrivna ordet är tänkt att i detalj beskriva en ­fysisk värld. Men skrevs antika texter som bibeln så? Himlen är inte begränsad till skyn vi ser utan platsen som beskriver det högsta, där Herren bor.

På vår väg upp får vi glimta ”löfteslandet”. ­Fokuset på redan här men ännu inte är en bra start. Det hjälper oss att söka det himmelska medan resan dit pågår.

Allt blir utforskningsbart, och så länge vi inte tappar den kristna grunden i jakt på fysiska ramar går vi inte fel.

Jag är inte säker på att Equmeniakyrkan bör ha ett uttalande, men helt klart är att att kyrkan behöver sluta vara rädd för att bidra med perspektiv som ett sekulärt samhälle saknar.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.