Ledare

Var är värdigheten, Johansson?

Tänk dig att du rycks från din familj, för att sättas i ett förvar tillsammans med andra du inte känner. En dag, du vet inte vilken, kommer du skickas tillbaka till ett land som du knappt varit i. Du råkar bara  tillhöra ett folk med sina rötter där.

Du väntar och väntar, ibland tror du att det är din tur men det var någon annan som fick gå medan det enda som stannar hos dig är den psykiska pressen.

Så en dag stormar poliser in och sätter handfängsel på dig. Det finns ingen tid att packa din egen väska. Med ilfart körs du till ett flygplan för att deporteras till en slutdeportation där du på grund av din tro riskerar att förföljas, hotas och kanske till och med dödas.

Bra story för en roman kanske? Hur otroligt det än låter är historien sann för konvertiten Abbas som rycktes bort från sina drömmar om Sverige i söndags.

Reglerna kring att hålla någon frihetsberövad är väldigt hårda i Sverige. Om det finns misstanke om brott. Annars kallas det antagligen för kidnappning. Att skicka någon till en plats där det finns risk att dödas brukar vara extremt svårt. Det var därför imamen som betecknades som ett hot mot rikets säkerhet fick stanna(!). Därför som en palestinier som kastade brandbomber mot judiska församlingen i Göteborg inte utvisades, trots att han saknade svenskt medborgarskap.

Vad är då det som sker framför våra ögon just nu, med konvertiten Abbas och hundratals liknande fall. Att kalla det för rättsskandal känns för milt.

Det här är ingen debatt om invandring, integration eller vilka som kan få stanna i Sverige. Det här handlar om ren mänsklig värdighet.

Nu är det upp till ansvarig minister Morgan Johansson (S) att visa att vi är ett land som står för sådant.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne