Abbas från Kabul: "Värre än jag trodde"

Konvertiten Abbas överraskades av poliser som handfängslade honom på förvaret och satte honom på ett plan till Afghanistan. Nu gömmer han sig hos en kompis, med målet att ta sig ut ur landet.

- Han säger att det är en värre mardröm än han kunde föreställa sig, berättar Maria Linder, pastor i Missionskyrkan Linköping.

Det mesta talade för att konvertiten Abbas, som varit aktiv i Linköpings Missionskyrka och som Sändaren följt under hans kamp att få stanna i Sverige, skulle utvisas till Afghanistan under måndagen.

Något som inneburit att vänner som bland annat pastor Maria Linder hade kunnat besöka honom, planera för hur de skulle agerat efter att avresan skett och se till så att omhändertagandet gått bra till.

- Vi trodde det skulle ske under måndagen, det var de indikationerna vi fått efter att ha sett besluten på avvisningen, konstaterar Maria som också äger en fullmakt för Abbas.

Istället dök polisen under söndagen oanmälda upp på det förvar Abbas tillbringat de senaste nio månaderna i väntan på deportation. Enligt uppgifter klev de rakt in i datorsalen där Abbas satt, bad honom identifiera sig vid namn och satte sedan handfängsel på honom. Abbas fick i motsats till hur det brukar gå till ingen tid på sig att packa sina egna grejer. Istället såg polisen till att hans väska kom med och körde honom sedan direkt till flygplatsen för att sätta honom på planet till Kabul.

- Jag förstår inte hur det kan få gå till så här. Även Abbas advokat har fått dåligt med information och det hela känns så dåligt, menar Linder.

Hon har varit i kontakt med Abbas under måndagen, som släppts in i landet. Vilket innebär att hoppet om att Afghanistan skulle skicka tillbaka Abbas till Sverige på grund av hans konversion, är borta. Istället gömmer han sig nu hos en vän, eftersom det kan vara förenat med livsfara i Afghanistan att ha varit så öppen med sin kristna tro som Abbas.

- Han mår så dåligt. Målet nu är att han ska skaffa ett pass och ta sig därifrån, det är en omöjlighet för honom att vara kvar i Kabul som det är nu, berättar Linder.

Missionskyrkan i Linköping ringde i sina klockor redan under gårdagen och kommer få sällskap av fler kyrkor på tisdag när det blir en ny klockringning klockan 12 över hela landet.

Kyrkan har hållit öppen sedan igår för samtal och kommer fortsätta ge den möjligheten under resten av veckan.

det är en omöjlighet för honom att vara kvar i Kabul som det är nu

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.