Ledare

En storm i ett julmustglas

Årets första snöflingor har fallit till marken, NK har öppnat ridåerna till sin traditionsenliga julskyltning och doften av pepparkakor har börjat sippra ut från julentusiasternas fönster.

Samtidigt bubblar och kokar internet över av ilskna människor som uppmanar till bojkott av allt som kallas vinter istället för jul.

En konsekvens borde bli att vinterdäck skall byta namn till jule-hjul? Men min torra humor åsido är näthatet runt jul numera en lika svensk tradition som gran och klappar och som en repig skiva spelar de upp gamla och nya konspirationsteorier för alla som vill höra på.

I år det alltså den hundraåriga julmusten som hotas av musthatande muslimer och traditionsfientliga feminister. Därför har ängsliga bryggerier bytt ut julmusten mot vintermusten. Det låter ju helknasigt och det är det. Men framför allt är det inte sant.

Tvärtom berättade bryggeriet i sitt lanseringsutskick att man ville utöka det svenska folkets julfirande med mer must. Därför har man varken bytt bort jul eller must. Däremot har den must som tidigare sålts under etiketten årsmust nu fått namnet vintermust och en smak av kaffe och mörk choklad. Dessutom har man i år skapat Bryggarmust som tydligen är en blandning av tre delar julmust och en del alkoholfri julöl. I samma utskick berättar bryggeriet att just julmusten är svenskarnas alkoholfria favorit under julhelgen och att det konsumeras 35 miljoner liter julmust under julen. Dessutom slår de fast att den är lika viktig på julbordet som julskinkan och sillen.

Så bryggeriet försöker med ord som traditionsenligt, svenska folket och julen sälja mer, inte mindre must och av detta har nätkrigarna dragit slutsatsen att julen i allmänhet och musten i synnerhet är under attack. Själv noterar jag att bryggarna tydligen har sisådär 35 miljoner skäl att fortsätta sälja julmust till de törstande svenskarna. Tack vare den löjliga debatten om frågan har man dessutom fått riktigt bra med gratisreklam för både vinter-, bryggar-och julmust. Så även denna gång var det alltså en storm i ett julmustglas.

Men egentligen handlar det här nog inte om varken musten, traditionen eller ens julen. Det handlar om att kidnappa ett antal symbolfrågor och använda dem för att kunna hata det man ogillar mer ogenerat och ett annat exempel kommer vi få läsa och höra om inför lucia.

För även detta år kommer det med all sannolikhet vara ett och annat lussetåg som ställs in.

Inte på grund av yttre eller inre fiender som våra nätkrigare påstår utan av rent ointresse. Somliga vill nämligen inte ha dumstrut på huvudet, stearin i håret eller tomtar på loftet. Andra tycker att ett otal timmar av repetition och strukna luciakläder är lite för mycket jobb att lägga ner helt ideellt medan det för andra är årets mest stämningsfulla högtid. En som verkligen såg fram emot Lucia var fjortonåriga Astrid som 2012 skulle vara det lokala lussetågets huvudperson. Men eftersom Astrid hade valt fel hår-och hudfärg när hon föddes fick hon istället för att skrida fram i luciatåg, springa gatlopp på internet. Samma sak drabbade en svart liten pojke som hade haft fräckheten att bära luciakrona i en reklamfilm. Så inte ens små barn går fria från det oresonliga hatet och elakheterna.

Inte är det heller den ursprungliga Lucia som dessa nätriddare drar sina lansar för. Hon, som föddes med brun hud och långt från Sveriges gränser blev tvärtom också förföljd men av sin tids galningar.

Men kära näthatare där ute. Det går att göra om och göra rätt. Ingen människa föds med viljan att ogilla svarta lucior eller hata på läsk. Vi kan alla göra fel eller dras med i bara farten. Men om vi tar djupa andetag innan vi sätter oss vid tangenterna kanske inte de värsta dumheterna behöver få vingar. En frimodig debatt är inte fel men att sprida halvsanningar och direkta lögner är både oansvarigt och farligt. Någonstans där ute finns nämligen någon som känner av konsekvenserna när en falsk berättelse förvandlats till en generell sanning.

I grund och botten skulle vi alla må så oändligt mycket bättre om vi bara följde de regler som finns uppsatta på förskolor i hela landet. Där står det ofta att man skall lyssna på varandra, inte ljuga, vara snäll, dela med sig, låta alla vara med och respektera ett nej. Låt oss följa barnens exempel. Då kan alla få en glad lucia och så småningom en god jul.

»Det handlar om att kidnappa ett antal symbolfrågor och använda dem för att kunna hata det man ogillar mer ogenerat och ett annat exempel kommer vi få läsa och höra om inför Lucia.

Philip de Croy

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne