Demokratin står alltid på spel

Är Sverige demokratiskadat?

Frågan är egentligen lika absurd som det ­populära påståendet att Sverige är fredsskadat.

Men i brist på bättre ord så var det den tanken som landade hos mig när jag såg TV4:s sista parti­ledardebatt i torsdags.

Inramningen var som en Idol-final. Med ­publikjubel, ”eftersnack” och jurybedömning.

Det enda som fattades var väl ett telefonnummer så man kunde röstat kvar nån på direkten. Nu fick det vänta till vallokalen i stället.

Liknade ett spektakel

Inte för att jag hoppas att just denna debatt, som mest liknade ett spektakel eller i bästa fall en underhållningsshow, ska haft nån inverkan hos någon var man lägger sin röst.

Att partiföreträdare utan att faktagranskas ska få kasta påståenden fram och tillbaka på varandra säger inget annat till mig än att demokratin är värd så mycket mer.

Snygg produktion

TV4 gör i och för sig vad de ska som kommersiell kanal. Det är en snygg produktion och visst blir det en stuns i ordväxlingarna, men vad tillför det mig som väljare egentligen? Bara snäppet mer än de dagliga opinionsundersökningarna som SVT bjussat på. De som dag för dag visat på olika siffror och lagt ut mönstret att vänsterväljare är flest på helgen medan högerväljare är mer aktiva under vardagarna.

Är dessa exempel på snuttifiering av samtalet? Eller på att gemene man måste få politik i så lättsmält format för att kunna hänga med? Eller är det som den initiala frågan ett svar ja på frågan om vi är demokratiskadade?

Klart är att det behövs ett omtag hos både medier och politiker att diskutera möjliga vägar framåt för att på ett bättre, mer informativt och tydligt sätt kunna förmedla till väljarna vad deras olika alternativ egentligen ger för utfall.

Jag undrar hur många som vid valurnorna i söndags verkligen visste vad de röstade på?

Equmeniakyrkan kan vara inspiration

Förbjud opinionsundersökningar från två månader före ett val, ge oss väljare ett debattprogram där faktagranskning och ideologi står i fokus. Varförfrågan lika mycket som vadfrågan i fråga om vad som driver ett parti åt ett visst håll? Här kan Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar vara en inspiration.

Demokratin står alltid på spel när vi glömmer bort hur lite man kan ta den för given.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice