Pandemin får Göteborgskyrka att tänka nytt

Producenten Paul Biktor Börjesson, Robert Eriksson, pastor i Betlehemskyrkan, och Ulrika Henkelman, församlingsmusiker.

Vid en andakt fick Betlehemskyrkan i Göteborgs pastor Robert Eriksson upp ögonen för den norska psalmpoeten Svein Ellingsens texter och fick en idé om att spela in en skiva med hans låtar. Nu är projektet i full gång, med hela församlingens musikverksamhet inblandad.

– Den märkliga tiden vi befinner oss i gjorde att idén blev verklighet, konstaterar han.

När pandemin började göra stora avtryck runtom i landet i början av våren ställde sig Betlehemskyrkan sig frågan hur de skulle möta människor på nya sätt, nu när man inte får mötas som vanligt.

– Vi tänkte att en inspelning kan vi ju göra även om vi inte kan samlas i stora skaror just nu. På det sättet kan vi vara kreativa genom att spela in musik i mindre grupper, menar Robert Eriksson och fortsätter:

– Vi vill inte bara nöja oss med att ta en paus i musikarbetet utan vi vill göra något av situationen och faktiskt skapa något kreativt som vi kan ha glädje av i våra gudstjänster lång tid framöver.

Ett tag tidigare hade församlingens pastor Robert Eriksson varit på en andakt med Magnus Malm, författare och retreatledare, som läste en text av Svein Ellingsen.

– Jag blev så berörd av texten att jag frågade vem han var, berättar Robert.

Svein Ellingsen har i sina texter ofta en poetisk ton där han även delar med sig av sitt eget liv. Ett liv där han varit mobbad som liten, haft en vacklande hälsa under uppväxten och förlorat sin 6-åriga dotter i en olycka.

– Ett genomgående tema för Svein är att livet är svårt men att ljuset samtidigt kan skina igen. Det finns med det där lite typiskt nordiska vemodet, men där finns också tacksamhet över Guds kärlek och nåd som följer oss genom hela livet.

Svein Ellingsen är nämligen inte så välkänd här i Sverige, även om sju av hans psalmer finns med i svenska psalmböcker. Hemma i Norge är Svein, som avled i våras 91 år gammal, desto mer känd och där är psalmböckerna fyllda med inte mindre med 58 av hans texter.

– Målet med det här projektet på ett djupare plan är att psalmskatten från Norge ska bli sjungen i Sverige, och hjälpa oss att hitta ett sätt att sjunga psalmer som funkar i vår tid.

Betlehemskyrkan har en längre tid burit på en dröm om att psalmerna i vår tid ska förnyas och bli uppskattade av alla åldrar igen.

– Vi vill lyfta fram ny musikalisk skrud som kan förnya gudstjänstmusiken. Jag hoppas att den här skivan kan vara ett bidrag till att vi kan mötas över åldersgränser och att vi kan sjunga tillsammans som församling. Jag vill inte ge upp hoppet om det, säger Robert Eriksson, som ser skivinspelningen som något bra att göra just nu.

Totalt har 14 av Sveins sånger valts ut till projektet. På skivan kommer hela församlingens musikverksamhet finnas representerad, och inspelningarna är redan i full gång med Paul Biktor Börjesson som producent.

– Vi har valt ut 14 sånger som känns tidlösa och som vi hoppas ska landa väl hos lyssnaren, berättar Robert, som längs vägen upptäckte att sångerna passade väldigt bra in i dagens märkliga situation i och med coronapandemin.

– Vi anade det när vi startade projektet, men nu när vi valt ut texterna märker vi att temat passar på hur vi faktiskt lever just nu, med någon sorts ovisshet över var livet ska ta vägen.

Inspelningarna är i full gång och planen är att ett smakprov ska släppas digitalt senare i höst. Men den som väntar på cd och notbok får troligen vänta till början av 2021, då förhoppningen även är att det ska bli en stor releasefest.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler människor kan upptäcka värdet av att sjunga en text som faktiskt gått igenom en människas liv och visa vad det betyder att texten är slitstark, säger Robert Eriksson.

– Främst gör vi det för oss men kanske kan det bli en inspiration till andra kyrkor.

MATTIAS BACKLUND

Fakta:

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.