Var på sitt eget begravningsfika

Mamma och pappa knackar på. Med sig har de blommor och tårta. Men det skall inte bli fest: föräldrarna skall ta farväl av sin son. För alltid. Det blir hans begravningskaffe. 

Många minns nog scenen från Jonas Gardells romantrilogi och tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”. 
Den fiktive Benjamin finns i verkligheten. Hans namn är Erik Engelv. Nu har han skrivit boken ”Jag är inte död” om att vara ett Jehovas Vittne och att komma ut som bög. 
– Det var varm sommardag i början av juli 2009, jag skulle snart fylla 25. 
– I dag känns det surrealistiskt, men det har hänt på riktigt. Jag är glad att jag skrev ner allt direkt efter att det hände. 


Redan i tolv-trettonsåldern började Erik fundera på killar. Steget till att komma ut blev långt. Att leva som homosexuell var en omöjlighet som vittne. Rörelsen, där Erik var en synnerligen aktiv medlem, ser mycket strängt på samkönade relationer. 
Efter att han väl tagit steget (”det är lättare att berätta att man är bög än Jehovas Vittne”) var det han själv som kontaktade Jonas Gardell. Inte med tanke på att bli en karaktär i bok och film, utan för att få kontakt med en troende och homosexuell. Gardell såg en given historia att fläta in i sin aids-berättelse. 


Såg då hans föräldrar sommarkaffet 2009 som en begravning?
– Jag vet inte hur de tänkte. Det skulle jag gärna vilja fråga dem om.
– Kanske ville de bara ha en mysig sista stund. Vi har alltid gillat att fika i min familj. Kanske trodde de att jag skulle ändra mig?
– Men för mig blev det en begravning. De valde Gud före mig. En mörk stund. 
I dag har han ingen kontakt alls med sin familj. Det gäller både hans föräldrar och två syskon.
– Det råder total radiotystnad. 
Litet kontakt hade Erik ändå med sin mamma i samband med att hans mormor gick ur tiden. Då fick han klart för sig att de tagit illa vid sig av skildringen som Gardell gjort (de kände igen sig). Han beskriver sin bok som en balansgång – mellan sin och föräldrarnas integritet. 
– Det är ett kärleksbrev till min mamma. Jag vill ju gärna att vi kan bli en familj igen. Men det ska inte vara kontakt för att de har dåligt samvete. 


Eriks uppväxt var trygg och varm. Också rörelsen ser han trots allt ljust på ur flera synvinklar.  
– Jag har fått mycket med mig som att kunna prata inför folk. Vad jag inte såg där och då var hur människor blev manipulerade. 
Boken släpptes i mitten av mars. Sedan dess har det varit en hel del medial uppmärksamhet.  Reaktionerna har varit många. 
– Det mest överraskande är hur extremt många som hört av sig. Jag väldigt rörd över alla kärleksfulla hälsningar. 
– Det har också kommit kommentarer från andra i Jehovas Vittnen och liknade sekter som tackar för att jag berättar. Att rörelsen själv tycker det är jobbigt fattar jag. Det är inte så kul för dem, men det är ju inget som stör mig. 


Med Jehovas Vittnen lämnade Erik Engelv också sin gudstro.
– Jag tycker om religion, absolut. Min bibelkunskap har jag ju kvar. Men jag har svårt att ta till mig en ny gudsbild när jag väl släppt den gamla. 
Det är inte bara sin familj som Erik har tappat kontakt med, också hans bästa vänner inom Jehovas Vittnen har brutit kontakt. Däremot finns det avhoppare han står nära. 
– Det är tryggt att ha, att kunna tala med någon som känner igen sig. 
Alla avhoppare har heller inte upplevt ett lika dramatiskt avslut som Eriks. Det finns de som fortfarande har kontakt med sin familj. 


På en punkt är Erik Engelv helt bestämd. Statsbidrag. Sådant fick Jehovas Vittnen efter en lång rättslig kamp. Frågan har varit uppe flera gånger i Högsta förvaltningsdomstolen som har givit rörelsen rätt. Till sist, hösten 2019, gav regeringen med sig (både Alliansregeringen och den rödgröna hade tidigare sagt nej med hänvisning till att JV uppmanar sina medlemmar att inte rösta och på grund av rörelsens negativa syn på blodtransfusioner). I år fick man närmare två miljoner. Det var första gången staten bidrog. 
– Statsbidrag är något jag absolut motsätter mig. Jehovas Vittnen står inte för mänskliga rättigheter. 
Någon ny bok? Jo, långt gånga planer finns: 
– Min mamma har grekiska rötter och kommer från en ortodox bakgrund. Jag håller på att skriva om mitt dubbla kulturella arv. 
Sändaren har utan framgång bett Jehovas Vittne om en kommentar till Erik Engelvs bok. 
 

Fakta: Jehovas Vittnen

Grundades i USA på 1870-talet och leds därifrån. Allt material, bland annat tidningen Vakttornet, görs eller godkänns i USA. Materialet översätts sedan till 890 språk. 
Svenska var det andra språk som vittnena började översätta till. 
Antal medlemmar i världen 8,3 miljoner fördelade på närmare 120 000 församlingar i 240 länder. 
I Sverige finns drygt 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar. 
Bedriver ett mycket aktivt missionsarbete genom dörrknackning. 
Ser sig självt som den enda sanna kristna kyrkan. Deltar inte i ekumeniskt arbete. Bibelsynen är bokstavstrogen. Teologin skiljer ut sig från andra kyrkor, till exempel firas inte Jesu uppståndelse. 
Tror att domens dag närmar sig, 144 000 troende kommer då att föras till himlen. 
Har varit och är förföljda på flera håll i världen. I Nazityskland fängslades och mördades vittnen. I bland annat Ryssland är samfundet förbjudet. 
Firar nattvard en gång om året vid ”Högtiden till minne av Jesu död”. Fler än de aktiva medlemmarna deltar då – i Sverige runt 35 000. 
Andra högtider som födelsedagar, jul eller midsommar firar medlemmarna inte. 

Fakta: Erik Engelv

Uppvuxen i jämtländska Strömsund.
Ålder: 36 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo med Thomas.
Yrke: Jobbar hos glasögonföretaget Synsam.
Fritid: Gillar att läsa och skriva. Bakning är också ett stort intresse.  
”Jag är inte död” finns utgiven som ljudbok på Storytel. Planer finns att ge ut den i tryckt form. 

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice