Halldorf och Ideström blir EHS-professorer

Jonas Ideström och Joel Halldorf. Foton: Magnus Aronsson/ Christer Sturmark

Joel Halldorf blir professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan i Stockholm. Kollegan Jonas Ideström blir detsamma  i praktisk teologi.

- Att få verka vid EHS är en stor glädje, säger Joel Halldorf efter utnämningen.

Under fredagen (15 oktober) utnämnde en enig styrelse vid Enskilda Högskolan i Stockholm att utnämna de bägge teoloprofilerna till professorer inom sina specialämnen, nämligen kyrkohistoria och praktisk teologi. 

Kollegorna är sedan tidigare båda verksamma vid EHS och leder idag forskarskolan Kyrka i Samtid som just nu består av tio doktorande som på olika sätt undersöker skärningspunkten kyrka och samhälle.

– Det känns hedrande och utmanande att få fortsätta utveckla ämnet praktisk teologi så att det kan få bidra till att både kyrka och samhälle förmår möta samtidens utmaningar på kreativa sätt, säger Ideström, glad efter utnämningen i ett pressmeddelande direkt efter.

Där betonar båda att de ser EHS som en institution som främjar kreativa möten mellan kyrka, akademi och samhälle – såväl genom forskning som utbildning.

–  För mig är kyrkohistoria ett ämne som inte bara handlar om det som har varit, utan också hjälper oss att förstå var vi är nu, säger Halldorf. Därför har det en viktig plats i utbildningen av framtidens pastorer och präster, och det känns också väldigt inspirerande att få vara med och bidra med det här perspektivet till ämnet i Sverige, säger han.

Till Sändaren utvecklar han sedan. 

- Det är särskilt roligt att få verka vid EHS med sin unikt kreativa miljö. Ja, det svindlar lite faktiskt, säger han.

Det sägs att detta gör dig till landets första professor i kyrkohistoria med bakgrund i Pingstkyrkan?

- Ja, det stämmer nog vad jag vet. Men visst var det på tiden!

Utnämningarna gjordes av EHS styrelse efter att Ideströms och Halldorfs forskning granskats av oberoende forskare.

–   Vi är väldigt glada över de här utnämningarna, som innebär att Enskilda Högskolan Stockholm stärker sin plats som en av de främsta utbildningsinstitutionerna inom teologi och mänskliga rättigheter i landet. De speglar den starka utveckling som högskolan har genomgått de senaste åren, säger rektor Pekka Mellergård.

Joel Halldorf anställdes på EHS (då THS) år 2012 och Jonas Ideström 2020.  

– Vi känner stor tacksamhet över att få verka på en skola som utgör en så kreativ och dynamisk miljö, och som är angelägen om att utveckla vetenskaplig forskning i en tid då kunskap och bildning ifrågasätts i allt fler sammanhang, konstaterar de båda.

Förutom sin forskning och undervisning vid skolan är Ideström och Halldorf aktiva som föreläsare, författare och skribenter. Ideström är just nu aktuell med Ikoniska kartor: Att göra teologi i kyrkans vardag (Verbum) och Halldorf med boken Kvällstidningsteologi (Libris) som samlar ledare och kulturtexter från bland annat Expressen åren 2010–2020.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.