Örebros minsta equmenia­kyrka tar täten i klimatarbetet

Varje vecka sätter pastor Katarina Linderborg upp ett nytt anslag i Betlehemskyrkans affischkampanj där de berättar om sina miljötankar och klimatsmarta lösningar. Foto: Kerstin Schönström

Klimatfrågan står högt på agendan i många sammanhang, så även i Betlehemskyrkan i Örebro. Nu vill de berätta om vad de gör och inspirera andra. Och gärna skapa ett klimatsmart nätverk bland kyrkorna i staden.

En härlig försommardag samlas Betlehemskyrkans klimatgrupp i en cirkel utanför kyrkan. Det är avslutning för terminen och de drar upp riktlinjerna för hur de vill fortsätta på den inslagna vägen.

Miljöfrågan är inte ny för Betlehemskyrkan. Församlingen är sedan 2015 diplomerad ”kyrka för fairtrade” och har i många år använt kaffe, te, rosor, bananer, choklad och annat som är fairtrade-märkta. Andra medvetna val de gjort är att sätta ledlampor i all belysning, sopsortera och slutat använda engångsmaterial.

– Vi handlar också mest ekologiskt till det vi äter på ”Äntligen tisdag”, berättar Britt Arvidsson.

Anledningen till att ha en klimat­cirkel är att bli medvetna om vad man redan gör och att få nya tankegångar. Men också att se hur Bibeln pekar på frågor som handlar om att ta ansvar för jorden och varandra.

– Jag kände att jag kan inget om klimatfrågorna så jag ville höra andra berätta, säger Margareta Wijk som är cirkelledare.

Gruppen har läst en bok tillsammans och samtalat om konsumtion, bilar, bostäder och mycket annat.

– Vi har också inspirerat varandra till att plocka in mer vegetariskt i matlagningen, delat recept och tipsat om sådant vi tycket är gott, säger Reidun Carlsson.

Det har varit viktigt för deltagarna att inte ge någon dåligt samvete utan i stället uppmuntra varandra.

– Vi har gått från stort till smått, pratat om allt från hur man reser till detaljer som städmaterial. Det har känts meningsfullt tycker jag, säger Britt Arvidsson.

Gruppen jobbar också med att utforma en klimatpolicy för församlingen.

– Det är ett dokument som alla kyrkorna här skulle kunna ha, påpekar Magnus Jonzon som gillar tanken på att knyta kontakter med klimatintresserade i andra Örebrokyrkor.

En idé är att göra studie­besök hos varandra för att få tips på fler klimatsmarta insatser. Ett steg på vägen till att bredda sig är skrivelsen som MajLis Morhed Hultvall tagit med till Örebro kristna samarbetsråd.

– Rådet kan inte driva dessa frågor men de kan stå bakom de initiativ som görs, säger hon.

Nu driver Betlehemskyrkan en affischkampanj på temat. En ny affisch sätts upp varje vecka på anslagstavlan, och den läggs även ut på Facebook. Där berättas hur man tänker och om insatser man gjort och vill göra.

– Det är mycket folk som går förbi här och vi ser att många brukar stanna och läsa på vår tavla. Och på Facebook får vi många uppmuntrande kommentarer, berättar pastor Katarina Linderborg.

En tanke som kom upp redan på gruppens första möte är att bjuda in stadens politiker för att prata klimatsmarta lösningar. Särskilt med tanke på att det är valår nästa år.

– Det är ett dilemma för ideell verksamhet hur man ska klara av att möta miljömål när kommunens instanser inte är överens om vad som får göras, säger Gunnar Carlsson och syftar på kyrkans kamp för att få sätta upp solceller på taket.

Kyrkan fick nej till detta med hänsyn till byggnadens ålder och historia.

De överklagade beslutet till miljööverdomstolen som inte gav prövningstillstånd.

Församlingen har även ett flerfamiljshus från 1950-talet och har ritningar på hur det skulle kunna byggas om på ett klimatvänligt sätt, men har fått nej även där.

Betlehemskyrkan har 97 medlemmar på pappret och är därmed Equmeniakyrkans minsta församling av de fem som finns i Örebro. Medelåldern är hög, men engagemanget och framåtandan är påtaglig.

Sedan flera år räknar de sig som en pilgrimskyrka och i de tankarna finns mycket av klimathänsyn. De är drivande i det årliga eventet Pilgrim i stan, och under vår och höst gör de varje vecka vandringar med temat Pilgrim i parken gemensamt med Betaniakyrkan.

– I år ska vi knyta an till Pilgrims walk for future som är en pilgrimsvandring med klimattoppmötet som mål, berättar Katarina Linderborg.

Fakta: Betlehemskyrkan Örebro

Medlemmar i Kyrka för Faitrade 2015.

Medlemmar i grön kyrka 2020.

Pilgrimsdokumentet antogs 2014, reviderades 2020.

Arbte pågår med att göra en hållbarhetspolicy.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.