Vi behöver inte dans och hinduism i församlingen

Holger Nilsson

Är det Bildas uppgift att stå bakom danskurser och kurser i yoga?

När man går in och ser på Bildas utbud av kurser, borde man höja på ögonbrynen, Här är några av de danskurser som Bilda är med och stöder, fler finns i utbudet:

”Varmt välkommen att dansa folkdans och gammeldans med oss i Högbo Folkdansgille! Här får du pröva olika typer av gammeldans som vals, schottis, mazurka men också olika uppställningsdanser. /.../ Här får du garanterat bra motion och god gemenskap till live-musik. Du behöver inte ha någon större dansvana för att vara med.”

”Ung Vuxen är en kurs som varvas med jazz- och modern dansteknik och riktar sig till dig som är 18-35 år. /.../ Målet för terminen är att lära oss en dans som vi även medverkar med på våra terminsavslutningar.”

”Foxtrot är det du kanske har mest användning av om du vill ut på dansställen. Nu kör vi en kurs i modern fox på fortsättningsnivå under 5 tillfällen.”

Är det Bildas uppgift att lära kyrkfolket att dansa och föra ut kyrkfolket på dansbanorna?

Även yoga erbjuds: ”Under en hel dags minitretreat utforskar vi yogan. Vi inleder med virya puls för att på ett roligt sätt öka pulsen, svettas och utmana kroppen. Detta följs av en föreläsning om rörlighet, mobilitet och kanske några myter som spräcks?”

Säkert försvarar man sig med att det bara handlar om kroppsövningar, det är ett förenklat försvar. Yoga är kopplat till hinduismen. Indiern dr George Alexander säger: ”Det finns ingen hinduism utan yoga och ingen yoga utan hinduism”.

En annan som borde veta är den tidigare gurun Rabi Maharaj. Han säger så här: ”Yoga leder oundvikligen människor till hinduismen. Påståendet att yoga inte är religion är fullständigt felaktigt. Yoga är en religiös handling. Det finns ingen yoga utan andliga inslag.”

Ska Bilda nu erbjuda kyrkfolket något som är kopplat till hinduism?

Bilda med sina rötter i Frikyrkliga studieförbundet och koppling till kyrkorna, har sekulariserats. Nu går studieförbundet vidare med att föra in sekulariseringen i församlingar.

Vi behöver inte mer av dans och hinduism i församlingarna – där behövs mer andlighet och här har tydligen inte Bilda något att erbjuda.

Holger Nilsson,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag tror att rädslan för hinduisering bakvägen genom yoga är överdriven.
Carl-Henrik Gustafson
Nilsson har helt rätt när han så tydligt visar på yogans koppling till hinduismen. Varför Schütte (?), men framför allt så andra inte ser denna koppling beror bland annat på okunskap om hinduismens idévärld. De som skriker sig hesa om förekomsten av kristendom i skolor, skolavslutningar mm gör det för att de vet vad de ska titta efter, de känner igen symbolerna, uttyckssätten och tankegodset. Men när det kommer till hinduismen så är man oftast helt kunskapslös. Det är som att öppna Vedaskrifterna på originalspråket. De snirkliga bokstäverna är vackra, men de säger ingenting till religionskritikern. Så därför går yogan helt under radarn, rakt in i skolor, arbetsplatser och sjukvårdinrättningar. Skulle en biskop i full mundering komma gående mot en skola dyker det strax upp en mur av religionskritiska människor, men en yogi skulle tvärt om tas emot med öppna armar. Detta för att man kan tolka en symbol men inte en annan. Nu finns det religionskritiker som vet vad i grunden yoga är, men de gillar att själva utöva yoga så de låter det passera ändå. Tack Holger Nilsson för dina fakta om yoga!
Robert Larsson
Man kan ju fundera på varför kristna överhuvudtaget attraheras av yoga. Ingen kan ifrågasätta yogans hinduiska bakgrund. Evangeliet som vi presenterar i våra kyrkor måste vara riktigt urvattnat eftersom vi istället behöver ”ösa ur usla brunnar”. Vi behöver flytta fokus från oss själva och vårt välbefinnande, där vi tror att exempelvis yoga kan bidra, till Jesus, Kungars kung och Herrars herre!
Sheldon Cooper
När en läser detta som Holger skriver blir en fundersam. VET Holger vad Bilda är? Förstår Holger att Bildas uppdrag inte är att enbart "erbjuda kyrkfolket" en plattform? Förstår Holger att Bilda är en demokratisk folkbildningsorganisation med statsbidrag? Har Holger koll på statens 4 syften med Folkbildning? Det låter snarare som att det är dags att delta i en studiecirkel och inte vara så främmande för att möta andra. Livet är inte farligt!
Ewa Hansson
Jag har under senare år återkommande hört hur personer inom frikyrkan påstår att yoga men även mindfulness har en inneboende religiositet som hotar att ta över om vi använder dessa tekniker. Förutom att jag anser att resonemanget är befängt så blir jag dessutom arg. Jag arbetar med människor och främst med psykisk ohälsa. Vi har alltför få verktyg som når och kan hjälpa många. Både yoga och mindfulness har i studier visat sig kunna hjälpa relativt många och för olika typer av psykisk ohälsa. Det gör att det är viktigt att vi når ut med dessa. Skuldbelägg inte dina församlingsmedlemmar som försöker skapa hälsa i sina liv. Och behåll ödmjukhet inför att livet är skört och det behöver vårdas på de sätt vi kan. Vi har inte funnit lösningen på hur vi skapar psykisk hälsa hos alla så vi behöver vara lyhörda och nyfikna. Yoga och mindfulness är ingen mirakelkur men kan få vara pusselbitar, förneka inte din nästa det! På samma sätt som våra församlingar ska vara och behöver vara pusselbitar för att livet ska helas.