Varför har kyrkostyrelsen valt denna väg till ny kyrkoledning?

Valet av Niklas Piensoho ifrågasätts.

På kvällen den 11 juni kom beskedet att pastorn i pingstförsamlingen Filadelfia i Stockholm, Niklas Piensoho föreslås bli biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. En oenig kyrkostyrelse stod bakom förslaget. Hur mycket biträdande han blir kan man dock fråga sig eftersom han själv säger till tidningen Dagen att ”Både jag och Karin är överens om att ingen av oss egentligen är helt bekväm med rollen som biträdande kyrkoledare och hon har varit tydlig med att hon kommer att agera som att vi är i ett delat ledarskap, säger Niklas Piensoho. – Det har för mig varit helt avgörande.”
Även den just föreslagna kyrko­ledaren, Karin Wiborn, som först tycktes så glad över att bli föreslagen till kyrkoledare uttrycker nu en oförställd glädje inför att dela ledarskapet genom en till synes icke-stadgeenlig lösning. 
Så, inte nog med att kyrkostyrelsen presenterar en person som inte på något sätt fått bekänna färg i processen, han (och den föreslagna kyrkoledaren) har också själv avgjort att ledarskapet skall organiseras på ett annat sätt än som det presenterats för oss medlemmar. 

Försöker man smyga på oss två kyrkoledare?
Enligt stadgarna är det kyrko­styrelsen och kyrkoledaren som ska presentera ­ansvarsområden och arbetsuppgifter för den biträdande kyrkoledaren, när kommer det att offentliggöras? Just nu, bara sju sommarveckor kvar till konferensen, ser inte vi att församlingarna föreslagits någon som verkligen vill bli biträdande kyrkoledare. Det vore inte ärligt av kyrkostyrelsen att försöka smyga på oss två kyrko­ledare i stället.
Piensoho har lanserats och drivits hårt i kampanjer från vissa delar av pastorskåren. Själva vet vi mycket litet om honom, men vi vet att han inte trätt fram som kandidat, inte frågats ut och inte presenterat sin teologiska utgångspunkt eller sig själv för medlemmarna. Eftersom Piensohos teologi är oklar för oss hade det också behövts en debatt om hans kyrko- och bibelsyn. Såvitt vi förstår tillämpar exempelvis inte någon av de föreslagna kyrko­ledarna barndop. Uppfattas inte detta heller som ett bekymmer av kyrkostyrelsens majoritet?

Kyrkoledare inte samma uppgift som pastorns
Piensohos sätt att prata om ­ledarskapet i den tidigare citerade artikeln i Dagen centrerar kring honom själv och inte på Equmeniakyrkan. Han talar om att han behövt tid (som inte andra kandidater behövde tydligen), att det svåra var att lämna Filadelfia och att hans uppfattning om delat ledarskap var en avgörande punkt för att säga ja. Hans sätt att tala om sin uppgift som att ”förkunna Guds ord och leda Guds folk” är så allmän att den kunde gälla vilken predikantfunktion som helst. Men den biträdande kyrkoledarens uppgift är inte densamma som en pastors; det är den organisatoriska förmågan och ledaregenskaper som bör vara i centrum för vederbörande. Equmeniakyrkan har en mängd utmärkta pastorer som kan förkunna Guds ord och leda Guds folk. Men kyrkoledarnas uppgift är att hålla samman samfundet och utveckla organisationen.

Vårda, värna och utveckla teologisk identitet
I en ung organisation, sammansatt av tre olika samfund med olika utgångspunkter, borde det av omsorg om kyrkans utveckling varit prioriterat att hitta kandidater inifrån kyrkan. Kandidater vars uppdrag och vilja vore att ena, vårda, värna och utveckla den teologiska identiteten i denna nya organisation. Equmeniakyrkan är en stor kyrka, det är obegripligt att det inte finns goda kandidater till kyrkoledarskapet bland dem som valt att arbeta inom vår organisation.
Varför har kyrkostyrelsen valt denna väg till ny kyrkoledning – skuggkandidat, ändrade spelregler kring ledarskapets organisation, ingen kandidat till biträdande inifrån kyrkan, ingen presentation eller utfrågning kring ledarskap och teologi? Och till råga på allt inte gett ombuden annat val än att rösta ja eller nej i augusti; några alternativa kandidater eller annan typ av ledarskap får inte lanseras.
Vi är, som framgår, oroade. För att inte säga bekymrade.

 

Erik Amnå

Marie Demker

professorer i statsvetenskap och medlemmar i Equmeniakyrkan
 

23 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Thomas Ericson
Delar oron. Är, även jag, bekymrad. Dels när det gäller själva hanteringen och otydligheten kring hur ledarskapet kommer att fördelas och dels när det gäller bristen på tydliggörande av Niklas Piensohos teologiska profil.
Hjördis Högberg
Tack Erik Amnå och Marie Demker för en nödvändig artikel. Församlingar har redan nominerat regional ledare Jenny Dobers som kyrkoledare eller biträdande kyrkoledare, så ja, det finns pastorer inom Equmeniakyrkan som duger.
Anna-Lena Eriksson Gustavsson
Tack för att ni båda tydligt uttrycker både förvåning och oro över det som händer i processen inför valet av kyrkoledare, eller biträdande sådan, eller vad det nu kan bli... Min oro är påtaglig och jag är också bekymrad.
Marianne Herngren
Varm TACK till Erik och Marie för denna insiktsfulla och klargörande text.
Pelle Sjöbratt
Det känns inte särskilt tryggt att välja en biträdande kyrkoledare som inte väljer att vara tydlig, utan mer agera som någon slags joker.
Åke Nordqvist
Dirigenten för den stora orkestern gav sig inte. Musikanterna visade sin irritation varför han inte blev nöjd. När det frågar honom, säger han, ”att det är något som inte stämmer”. Så känner jag inför det som nu händer i Equmeniakyrkan. Det är något som inte stämmer! Det jag nu är med om är närmast ett kaotiskt situation. Det verkar som något har såtts i ett tidigare skede och som nu slår ut i blomning. Hela processen kring kyrkoledarvalet har varit en märklig historia. Därför ett stort tack till Erik Amnå och Marie Emker för er insändare!
Erik Amnå
På förekommen anledning: Det var redaktören, inte vi, som satte ut våra titlar och medlemskap.
Yvonne Liljekvist
Tack Erik och Marie för denna insiktsfulla debattartikel. Jag har följt frågan under våren i Sändaren och andra medier, och delar den oro som ni skriver om. Jag är mycket förvånad av hanteringen där presentation och utfrågning saknats, och hur det verkar ha pågått kampanjer, som delvis har varit dolda för oss som är medlemmar i kyrkan, och som verkar ha påverkat kyrkostyrelsens ställningstagande. Jag ser fram emot att kyrkostyrelsen förklarar hur de tänkt och tydlig besvarar frågan som avslutar debattartikeln.
Carl Lagerqvist
Tack för en mycket viktig text för att bredda samtalet och nyanserna kring frågan om val till kyrkoledare/biträdande kyrkoledare!
Åke Ålander
Tack för Ert inlägg. Kyrkostyrelsens svar bör väl komma även i semestertid, antar vi? Trevlig sommar!