Debatt

Smarta lösningar – inte mer plast

Inga Carlsvärd Örebro
Måste vi ha plastdetaljer i produkterna, undrar debattören? Foto:TT

Undertecknad var på ICA för inköp av den yoghurt som vi äter varje morgon och till min förvåning hade Arla bytt förpackning från 100 procent pappkartong till en plastig variant där toppen är plast (som är besvärlig att ta loss när den ska återvinnas) samt plastskruvlock. I dag när vi dagligen får rapporter om att vi måste göra allt för att förbättra vår miljö så känns denna ”lilla förnyelse” så onödig – bara i min familj på två personer resulterar den i cirka 600 plastgrejer/ år som ska återvinnas. Jag kontaktade Arla och fick ett vänligt men obegripligt svar:

Tetra Pacs maskiner var slitna och behövde bytas ut – därav förändringen. Valet av förpackning hade vi konsumenter önskat!!!!

Då ställer jag mej frågan vad dessa konsumenter fick att välja mellan; kartong som i den gamla förpackningen alternativt den miljöfarligare plastvarianten?? Frågan ställdes förstås inte så tydligt ... Dessutom är det väl ändå inte konsumenterna som ska avgöra en sådan fråga utan producenten som har kunskap och ska ta sitt miljöansvar!

Förpackningen består av 2/3 kartong/förnybar plast samt 1/3 plast och genom att denna nya förpackning är mer miljöovänlig än den gamla så tänker man miljökompensera ... Det framgick dock inte vad denna kompensation skulle bestå av.

Jag suckar och tänker att om vi ska rädda vår planet gäller det väl att göra smarta lösningar i både smått och stort!

 

 

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Debatt

Mer inom samma ämne