Statsministern lovade hälsa Ukrainas minister från Equmeniakyrkan

Magdalena Andersson tar med sig en hälsning. Foto: Lina Bronson

Statsminister Magdalena Andersson drog fullt hus som sist ut på partiledarutfrågningen i Vårgårda.
Sedan åkte hon direkt vidare för att träffa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba - och lovade hälsa honom att humanitärt stöd från Equmeniakyrkan på 350 000 kronor är på väg.

Det var ett tajt schema för statsminister Magdalena Andersson. Först en försening med tåget, nästan en timmes väntan på att få åka vidare från Skövde tIll Vårgårda, partiledarutfrågning, en snabbvisit med lokala partiföreträdare med flera, skippad eftersittning för att förbereda sig på nästa sak. Under måndagen sedan ett viktigt möte med den ukrainska utrikesminister Dmytro Kuleba.

Pengar via Equmeniakyrkans katastroffond

Just av den anledningen kändes cirkeln på dessa veckor sluten, när hon fick reda på att överskottet av den insamling till Ukraina som gjorts under utfrågningarna, nu totalt beräknas landa på runt 350 000 kronor. Pengar som via Equmeniakyrkans katastroffonds säkra källor når fram till humanitär hjälp i det krigsdrabbade landet.
- Vill du hälsa honom från oss, sade Britta Hermansson. Något som Andersson lovade. 
- När jag var i Ukraina och träffade presidenten Volodomyr Zelenzkyj kunde jag uppriktigt säga att han och Ukraina inte bara har Sveriges regerings stöd i denna stund, utan också hela det svenska folkets. Det blir tydligt också en kväll som denna, sade hon och såg ut över den fullsatta Tångahallen i Vårgårda.

Förvånad över kränkningar

Trots sin späckade kalender, tycktes den socialdemokratiske partiledaren kunna behålla lugnet genom en utfrågning som inte bara blev ett sätt för besökarna att bilda sin åsikt om henne, utan också för henne att ta med en del lärdomar.
- VA! Utbrast hon när Joakim Hagerius berättade att många unga troende känner sig kränkta - och att det inte sällan är läraren som kränker. 
Den ena punkten efter den andra lovade hon att ta med sig.  Att ängsligheten för religion smugit sig in i debatten var någon hon först ställde sig frågande till men efterhand nog kunde hålla med. 

Fel att inte ge bidrag till equmenia

Trots att hon tydligt vill se skärpning av konfessionella inslag under skoltid, blev hon, som det såg ut uppriktigt förvånad över att kommuner nekat Equmeniascouter bidrag - och menade att även om hon nu inte styrde över kommunala beslut, var detta helt fel. 
Istället passade hon på att hylla civilsamhället som en stark och viktig kraft för att hålla ihop Sverige. 
- Hur hade vi klarat 2015 utan civilsamhället. Alla församlingar med språkcaféer, så många som ställde upp ideellt. Alla de som öppnade sina hem för ensamkommande... Många av dem hade en tro i botten som hjälpte dem att fatta det beslutet!

Vad menas med somalitowns?

Hur öppna S är för Sveriges utlandsfödda befolkning har annars varit en diskussion de senaste. Inte minst Magdalena Anderssons tal om att inte vilja se "Chinatowns eller Somalitowns" i Sverige har gett bränsle åt dem som säger att S politik bara är en senareläggning av SD:s politik. 
Nonsens enligt Magdalena Andersson, som träffade Sändaren strax innan hon gick upp på scenen. 
- Det uttalandet var inte så genomtänkt, men det handlar om att vi tvärtom vill ha ett Sverige där människor möts och segregationen bryts, berättade hon. 
Det föreslås ske genom bland annat statligt fastighetsbolag, att nya områden ska innehålla fler bostadstyper och att attraktiva bostadsrätter byggs i utsatta områden. 

"De gör som nazisterna"

Vad säger du till den som menar att S svängt och liknar SD i vissa utspel?
- Att de inte vet vad de pratar om. Vi kommer aldrig nånsin ge vika på grundläggande världen som att vi ska respektera varandra som människor. Ta bara det som SD gjor i valrörelsen. Lägger förslag om att kunna förnedra 9-åringar eller som tåget med enkelbiljet... Det är som nazisterna gjorde på 30-talet, säger hon. 

Fotnot: I en tidigare version av texten skrev Sändaren att Magdalena Andersson skulle möta Ukrainas president Zelenzkyj under måndagen, vilket är fel.

Fakta: Andersson om...

Klimat: 

S vill fördubbla klimatbiståndet, på grund av att rika länder har ett ”stort ansvar för att både ställa om men också stötta” mindre ekonomiskt starka länder.


Klimatomställningen och utveckling ska kunna gå hand i hand. Lyfte upp bland annat att Sverige bygger batterifabriker, fler köper elbilar med mera. 


Man ska få ekonomiska incitament för att göra "rätt" och det ska kosta att göra "fel". Tydligt att S ex. vill elektrifiera fordonsindustrin.


Integration:

Vill avskaffa EBO-lagen, och alltså ta bort möjligeten för asylsökande att bosätta sig var man vill. 


Vill genom politiska initiativ se mer blandade bostadsområden. Till exempel få kommuner att bygga fler attraktiva bostadsrätter i miljonprogramsområden, och vid nybyggen planera in en diversifierad boendemiljö. 


Vill ha ett statligt fastighetsbolag med ansvar för bland annat delar av de utsatta områdena och därmed dess utveckling. 


Religion: 

Det finns till exempel islamistiska rörelser som motverkar demokratin idag, och sådana srörelser ska inte få ta del av våra skattepengar. Men det ska inte hindra stöd till organisationer som är med och bygger och sprider de goda värderingar som de flesta gör. 


Trossamfund och civilsamhälle är en viktig del av samhället som bidrar till mycket gott. 
Mot konfessionella inslag under till exempel skoltid.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice