Nyhet

SST:s generaldirektör hittad död

Åke Göransson vid talmannens middag förra året. Foto: TT

Generaldirektören för SST,myndigheten för stöd till trossamfund, har hittats död i Rumänien.

Polisen har nu startat en mordutredning.

- Så oerhört sorgligt. Åke var en väldigt engagerad och ekumenisk person. Just nu går tankarna och bönerna såklart till hans nära, säger Lasse Svensson, kyrkoledare på Equmeniakyrkan till Sändaren efter beskedet.

 

Det var under en semesterresa i Rumäniens huvudstad Bukarest som Åke Göransson dagen innan nyårsafton ska ha påträffats död.

Utrikesdepartementet komenterar enligt TT i nuläget inte uppgifterna om det ligger ett brott bakom eller inte, men polis i Rumänien startade snabbt en förundesökning om misstänkt mord.

Svenske kammaråklagare Johan Lindmark, vid åklagarmyndighetns riksenhet för internationell och organiserad brottslighet, kommer nu ta över förundersökningsledare. 

– Jag kommer att skicka iväg en framställan till rumänsk polis i morgon. Jag vet inte när jag kan få svar men förhoppningsvis kommer det skyndsamt, säger han enligt DN.

På SST har beskedet om Åkes oväntade bortgång tagits emot med bestörtning.

– Han var en duktig direktör och omtyckt från regeringens sida och personal. Så det här blir en stor saknad, både kompetensmässigt och mänskligt vad det gäller hans arbete, säger stf myndighetschef Åsa Hole till dn.se

Hon är samtidigt är noga med att inte gå några utredningar i förväg vad gäller dödsorsak.

– Den informationen vi har fått är från UD. Han var på en beviljad semester och det är under den han har avlidit. Det hade inget med hans tjänstgöring att göra. Vi har ingen orsak att tro något annat än att det var en naturlig död. Vi följer naturligtvis vad polisen finner, säger Åsa Hole. 

Men så sent som för nästan exakt två år sedan utsattes Åke Göransson för en knivattack där han blev allvarligt skadad. En attack som skedde på hemmaplan, i Uppsala.

Ärendet leds av åklagaren Johan Lindmark vid Åklagarmyndighetens riksenhet för internationell och organiserad brottslighet.

– Huruvida det här är ett mord eller om det finns några naturliga dödsorsaker är det som vi ska titta, säger Johan Lindmark till TT.

Kulturminister Amanda Lind (MP), som är ansvarig minister för myndighetens frågor kommenterar så här till TT;

”Åke Göransson utförde ett utmärkt arbete på Myndigheten för stöd till trossamfund. Han har under många år arbetat för att främja religionsfriheten i Sverige. Hans arbete har bidragit till att främja en aktiv religionsdialog. Hans varma personlighet och klokskap gjorde honom till en uppskattad kollega. Mina tankar går särskilt till Åkes familj, vänner och medarbetare”. 

Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson;

- Det är ledsamt och jag kan bara understryka att Åke var en mycket kunnig person, engagerad och  ekumenisk. Vi beklagar stort och ber att Guds eviga ljus nu ska lysa för honom.

Sändaren kommer att fortsätta följa händelseförloppet.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare