Var sjunde kristen är förföljd

Kristna i Pakistan demonstrerar efter attacker mot kristna efter påstådd koranskändning. Foto: TT

Open Doors publicerar nu den årliga rapporten som rangordnar de länder där det är svårast att vara kristen. 
-Förföljelsen av världens kristna är kraftigare och mer vidsträckt än någonsin tidigare. Var sjunde kristen på vår jord är förföljd för sin tro, konstaterar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Situationen för kristna blir allt värre, 365 miljoner förföljs nu för sin kristna tro. Det visar Open Doors årliga rapport kallad World Watch List. Det handlar om hot, våld och diskriminering och om attacker mot bland annat bostäder, skolor och kyrkor.
Peter Paulsson ser våldsutvecklingen som det mest anmärkningsvärda.
-Vi har aldrig varit med om så mycket attacker mot kyrkor och kristna institutioner som nu, och det är framför allt i Kina, Indien och Nigeria som det händer.
-Sedan vi började i Sverige 2008 har situationen blivit sämre och sämre när man ser på totalpoängen över de 50 länder som ligger i topp. För tio år sedan var det en på 24 som var förföljd, nu är var sjunde kristen förföljd.

Säkerhetskontroll vid gudstjänst i Mali. Foto: TT

Kraftig ökning av dödade kristna


I Indien skedde en kraftig ökning av antalet dödade kristna. Regimen stramar åt allt utländskt inflytande och att vara en sann indier är att vara hindu. Alla andra religioner misstänkliggörs. 
Den värsta händelsen skedde i maj 2023 i delstaten Manipur där en etnisk konflikt ledde till kravaller med kristna som måltavlor. 160 dödades och tusentals fick fly när deras hem brändes. En skrämmande video spreds där två kvinnor tvingades gå nakna inför en antastande mobb. Detta bekräftar att det ofta är kvinnor som får betala ett högt pris i en konflikt.
Samtidigt pågår oerhört många missionsinsatser.
-Men man ska veta att det finns tusentals kristna organisationer som tvingats lämna landet, säger Per Paulsson.
Nicragua, där Equmeniakyrkan har en del mission, utmärker sig genom att klättra 20 placeringar på listan. Trots att president Ortega och hans regering har blivit hårt kritiserade från internationellt håll lättar inte förtrycket och brotten mot mänskliga rättigheter.

Även om Europa i mycket är en fristad för kristna förekommer attacker mot troende också här. I fjol attackerades till exempel en kyrka i Spanien. Foto: TT

Ger sig på kyrkan brett


-Ortega ledde motståndsrörelsen på 1980-talet som störtade regimen, då som kommunist. 2007 tog han åter makten och har blivit alltmer auktoritär, och sedan 2018 gett sig på kyrkan på bred front. Även andra oliktänkande fängslas, katolska ledare anklagas som spioner och vissa kristna högtider är förbjudna, berättar Peter Paulsson.
-Kyrkan är stark i Nicaragua och därför har han gett sig på den med kraft. Vi kallar det diktatorisk paranoia när det handlar om att vilja behålla makten, och vara rädd för att visa sig svag med risk att bli attackerad.
Våldet mot kristna har länge varit karaktäristiskt för förföljelsen i Afrika söder om Sahara, och den trenden har intensifierats nu.

 

Mycket av den kristna förföljelsen sker via islamistiska extremistgrupper som vill utrota all annan religion än deras idé av islam. Foto: TT

Radikala islamister utnyttjar instabilitet


Av de 26 länder där förföljelsen klassas som allvarlig eller högre hade 16 ”extremt höga” poängtal i kategorin våld. För ett år sedan var det 13. Ökningen beror på fler attacker mot kyrkor, kristna hem och företag.
Nästan nio av tio som dödades på grund av sin tro dödades i Nigeria där en serie av attacker skedde på försommaren 2023.
En gemensam nämnare i Afrika är att radikala islamister utnyttjar instabila politiska förhållanden. Minst 16,2 miljoner kristna i Afrika söder om Sahara har tvångsförflyttats på grund av våld fram till slutet av 2022.
Etiopien har drabbats hårt, trots att landet betraktats som ett förhållandevis kristet land, dessutom med en kristen premiärminister som fick Nobels fredspris 2019. Peter Paulsson förklarar att det handlar om tre starka krafter.
-Där finns en stark ortodox kyrka, en växande muslimsk rörelse och en grupp evangelikala, och ingen av dem kommer särskilt bra överens. I mötet mellan dessa tre händer det mycket, särskilt ute på landsbygden där många moskéer byggs. Islam har en strategisk plan om att ta över Etiopien och den sträcker sig över hundra år. 
- Jag vet att även ortodoxa ställer till problem, det hände när jag var där. Andra kristna blev attackerade, brutalt slagna, berättar Peter Paulsson.

En sönderbombad kyrka i Ukraina. Men ryska Wagnergruppen ger konsekvenser långt bortom sitt närområde - och bidrar till instabilitet och förföljelse. Foto: TT

Wagnergruppen ställer till det


Ett annat problem råder i Mali där privatarmén Wagnergruppen skaffar sig inflytande. Kristna riskerar repressalier eftersom kristendomen betraktas som en västerländsk religion och därmed förknippas med västvärldens kritik mot Wagnergruppens aktioner. Regeringens förmåga att påverka situationen minskar snabbt.
En liten ljusglimt är ändå att det i landets nya konstitution finns ett klart erkännande av den kristna minoriteten.
I Mellanöstern och norra Afrika har det kristna livet bit för bit blivit mindre hållbart. Libyen, Syrien, Saudiarabien, Jemen, Iran, Afghanistan och Pakistan är alltjämt rödmarkerade på den karta som World Watch List presenterar. Detta innebär extrem förföljelse.

Kim Jong Un vill själv vara den ende guden. Foto: TT

Här är det svårast att vara kristen


Från Irak, som enligt poängsystemet har plats 16 med mycket allvarlig förföljelse, rapporteras att pressen på kristna har ökat senaste året sedan koranen offentligt bränts i Sverige.
Allra svårast är det att vara kristen i Nordkorea, kristna tvingas utöva sin tro i total hemlighet och rapporter om övergrepp når sällan ut. 
En kvinna med ursprung i Nordkorea kommer att delta när Open Doors den 24 januari besöker Sveriges riksdag för att presentera rapporten.
-Det är några ledamöter som bjuder in övriga riksdagen till seminariet. Det brukar vara en bra grupp som samlas, säger Peter Paulsson.
Kartläggningen förmedlas även till Migrationsverket genom att Open Doors har upparbetade kontakter med personal som arbetar med policydokument.

Fakta: Tio värsta länderna för kristna

  1. Nordkorea
  2. Somalia
  3. Libyen
  4. Eritrea
  5. Jemen
  6. Nigeria
  7. Pakistan
  8. Sudan
  9. Iran
  10. Afghanistan
Källa: Open doors

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.