THS söker ortodoxa samarbetspartners

Teologiska högskolan och Campus Bromma vill utveckla verksamheterna och söker nya samarbetspartners. Diskussioner pågår med Syrisk ortodoxa kyrkan och Stockholms musikpedagogiska institut.

De ortodoxa kyrkornas gemensamma utbildningsinstitution i Sverige, Sankt Ignatios akademi, vill att utbildningens högskoleverksamhet blir en filial till Teologiska högskolan i Stockholm. 

— Vi är i grunden positiva till förslaget som ligger väl i linje med den ekumeniska bredd som THS har eftersträvat sedan skolan bildades, säger rektor Owe Kennerberg.

Han tycker att det är bra att Sankt Ignatios akademi söker samarbete i stället för att starta en egen teologisk högskola. Det är bättre att samla resurserna, menar han.

Rent praktiskt skulle samarbetet till exempel kunna innebära att lärare vid Sankt Ignatios undervisar i THS:s kurser i ortodox teologi. Och THS skulle validera den ortodoxa utbildningens kurser så att de håller högskolenivå.

— Sankt Ignatios akademi ligger långt fram i frågor om mänskliga rättigheter. Här ser vi att det kan bli en förstärkning av vårt MR-program, säger Owe Kennerberg.

Nyligen har de båda utbildningarna gemensamt sökt EU-bidrag för att hjälpa ortodoxa kyrkor i Västra Ukraina i arbetet för demokrati, fred och försoning.

Equmeniakyrkans kyrkostyrelse informerades om planerna vid helgens sammanträde och var positiv till förslagen. Det var man också till Campus Brommas pågående förhandlingar med Stockholms Musikpedagogiska institut, SMI, om att starta ett gemensamt ledar­institut.  Utbildningen skulle kunna erbjuda magister- och master­utbildningar för ledare i ideella och idéburna organisationer.

— Folkhögskolan har haft gemensamma lärare med MHI under flera år. Det här är en första sondering, det finns många praktiska frågor som måste lösas innan ett definitivt beslut tas, säger Owe Kenner­berg.

Kyrkostyrelsen var positiv till att frågan om samarbete drivs vidare. MHI:s hyres­kontrakt sägs upp 2017 och till dess måste lokalfrågan vara löst. En flytt till Campus Bromma (som förutom folkhögskolan också innefattar THS) kräver en utbyggnad, vilken ändå kommer att bli aktuell när Bromma folkhögskolans filial i Kungsholmen flyttar till Bromma.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.