Nyhet

Politiker enas mot porr över blocken

Åsa Eriksson (S) och Roland Utbult (KD) enas i fråga om arbete mot porr.

Storbritannien ålägger nu porrsajter att införa åldersverifiering för att användarna säkert ska vara över 18 år. I förra veckan fick svenska politiker ta del av upplägget, men samtidigt röstades en svensk motion i ärendet ner.

Den 15 juli införs en lag som ska förhindra barn och unga under 18 år i Storbritannien att surfa in på porrsidor.

Tanken är att porrsajterna ska reglera vilka som är inne på deras sidor via åldersverifiering.

Häromdagen var en delegation från brittiska parlamentet på Sveriges riksdag för att utbyta kunskaper och dela med sig av erfarenheter från processen med den nya lagen.

– De berättade om lagen och ville höra mer om vår sexköpslag. Jag tror det är jätteviktigt att vi gör vad vi kan för att lyfta frågan kring den tortyrliknande internetporren och porrberoende bland barn, berättar Åsa Eriksson (S) som i höstas också lade in en motion kring svensk åldersverifiering för porrsidor.

Ironiskt nog röstades den ned i samma veva som britterna kom på besök, men att motioner röstas igenom är ovanligt, och Eriksson är glad att frågan nu fått lyftas.

Varför är frågan så viktig för dig?

– Jag är rätt nyvaken i de här frågorna och tror att många inte har koll på vad det är för typ av porr som barn med några snabba klick kan komma åt. När man väl börjar inse det är det också lätt att se vikten av en utredning kring en liknande lag som britterna antagit.

Också C har lagt motioner i frågan, som uppmärksammades av KD-politikern Roland Utbult, som gjort sig känd i barnrätts-
frågor. Han fick KD att rösta för
C-motionen.

– Frågan är så viktig. Vi har unga idag som tror att sex är det de ser på porrsidorna och det riskerar att ge djupa problem för dem, liksom att det cementerar en kvinnoförnedrande syn på sex. Jag anar att det också bidrar till en större acceptans för våldtäkter i vissa kretsar, funderar Roland Utbult.

Han skulle själv ha lämnat in en motion kring bland annat åldersverifiering i höstas, men stoppades då av tekniskt strul. Tills vidare har han arbetat internt, men med underlaget redo ska motionen istället in denna höst.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare