Sex kandidater redo att prövas som kyrkoledare i Equmeniakyrkan

val

Sex kandidater som tackat ja till att prövas som kyrko­ledare i Equmeniakyrkan offentliggörs nu.

Förutom Joakim Hagerius och Karin Wiborn märks två regionala kyrkoledare, en före detta regionledare och en evangelist.

Den 14 december var deadline för församlingar att föreslå kandidater  till kyrkoledare. Inte mindre än 20 förslag till framtida kyrkoledare kom in från 125 församlingar, samt Equmenias styrelse.

Några har valt att inte vara offentliga

Sedan dess har Equmeniakyrkans styrelse jobbat hårt med att höra sig för om intresset bland kandidaterna som föreslagits. Nu offentliggörs därför de kandidater som tackat ja till att prövas vidare, men ett antal kandidater har också valt att vara med i prövningen, men av olika skäl valt att inte vilja vara offentliga.

– Exakt hur många personer det rör sig om vill vi inte säga just nu, av respekt till dem och processen, säger Kerstin Torkelsson Enlund, ordförande i Equmeniakyrkans kyrkostyrelse.

När måste man välja att vara ­offentlig?

– Längre fram i processen är tanken att vi ska ha offentliga hearings. Det blir senare i vår, innan kyrkostyrelsen sedan tar beslut på vilka namn som ska läggas fram till konferensen. Om man är med där måste man ju vara ­offentlig, säger hon.

Så vad händer nu?

– Nu händer att vi i början av ­februari startar intervjuarbete med de som ställt sig till för­fogande. Var den processen leder kan vi inte säga fullt ut nu, men det kommer troligen bli en grupp kvar som vi (Kyrkostyrelsen) kommer att gå vidare med i ett steg till. Därefter följer ytterligare intervjuer och prövningar. Sedan kommer ett antal personer frågas ut på den offentliga hearingen, förklarar Torkelsson Enlund.

Fakta: Här är kandidaterna:

Ida-Marie Brengesjö

Ida-Maria Brengesjö, 38, till för en kort tid sedan pastor i Habo Missionskyrka, nu församlingsutvecklare i region öst och evangelist i Equmeniakyrkan. Populär förkunnare och som en lite yngre kandidat också ett av Equmeniakyrkans framtidsnamn.

 

Jenny Dobers

Jenny Dobers, 52, regional kyrkoledare i region Stockholm. En erkänt god teolog och förkunnare som har goda nätverk både innanför och utanför Equmeniakyrkan.

 

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius, 52, biträdande kyrkoledare. Dessförinnan långt före­ståndarskap i Saronkyrkan i Göteborg, verkade som opinionsredaktör på tidningen Dagen.

 

Karin Wiborn

Karin Wiborn, 63, biträdande kyrko­ledare, kom dessförinnan från posten som generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd.

 

Peter Bernhardsson

Peter Bernhardsson, 58, ­tidigare regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst. En person som redan vid förra kyrkoledarvalet lyftes av flera församlingar, inte minst i den egna regionen.

 

P-O Byrskog

P-O Byrskog, 55, regional kyrko­ledare i Mitt. Liksom nuvarande kyrkoledare Lasse Svensson har P-O metodistbakgrund. Är en bred ekumen med stort förtroendekapital i många sammanhang.

Taggar:

Kyrkoledarvalet
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.