Så minns vi 2023

2023
Foto: Lusyaya

49 nummer av Sändaren har kommit ut i år 2023. Här ett axplock av stort och smått i spalterna.

Januari

Räddad av änglar och Jona
Färden hem efter nyårslägret fick ett dramatiskt slut för Equmeniaungdomarna från region Väst, när bussen på glashal väg körde i diket. Men nästan alla av de 40 i bussen klarade sig utan större skador. Den lyckliga utgången tillskrevs änglavakt och ledaren Jona Askelunds rådiga ingripande. (#1, # 2))

Sprickan i Rimbo
En stor majoritet av församlingsmedlemmar röstade för att Equmeniakyrkan i Rimbo ska lämna samfundet.  Regionala kyrkoledaren Jenny Dobers beklagar att det inte gått att finna en försonande väg. (#3)

Församlingsföreståndare blir general för unga
Marcus Lind heter Equmenias nya generalsekreterare. Han lämnar därmed sin tjänst som församlingsföreståndare för Linköpings equmeniaförsamling – en av samfundets större församlingar - för att efterträda Carin Dernulf. (#4)

Februari

Erdogans maktspel
Sändaren bevakar den svenska Nato-processen, bland annat genom att intervjua idéhistorikern Klas Grinell. Han anser att president Erdogans avoghet mot Sverige i första hand har inrikespolitiska bevekelsegrunder. (#5)

Gåvorekord ”tack vare” kriget
Equmeniakyrkans gåvorapport för 2022 visar glädjande siffror, totalt drygt 38 miljoner kronor insamlade, åtta mer än året innan. En viktigt orsak till ökningen anses kriget i Ukraina vara. Det öppnade svenskarna plånböcker, och kyrkan hade också riktade kampanjer för gåvor till Ukraina. (#6)

SMS:et fick inget svar
I en lång porträttintervju berättar Lars Stjernkvist om sitt liv i politikens hetluft. Och om SMS:et han skickade till Ing-Marie Wieselgren, kanske i samma stund som hon mördades på Almedalsveckan 2022. (#7)

Nära döden
Den hårdnackade ateisten och läkaren Elmir Omerovic fick sig en rejäl tankeställare efter upplevelsen han hade då han var nära att dö. Kanske finns det en Gud?(#8)

Mars

Bricken har satt punkt
Efter 15 år och 8 böcker har Vibeke Olsson satt punkt för sin berättelse om Bricken och hennes liv i väckelse- och arbetsrörelsens hägn.  (#9)

Gör upp med grabbigheten
I tidningen som kommer ut den 8 mars kritiserar biträdande kyrkoledare Karin Wiborn vad hon upplever som en grabbig kultur i Equmeniakyrkan. (#10)

Årets alliterationsrubrik?
Fem förkunnare förkunnade frihet för förkunnare. Det var rubriken för artikeln om Förkunnelsekonferensen i Linköping. (#11)

Tårta på redaktionen
Sensationella mediesiffror. Sändaren ökar mest i räckvidd av alla svenska tidskrifter. Och tryckta upplagan ökar med 300 exemplar. Det  måste firas.  (#12)


April

Påskkrönika som grep tag
Danska journalisten Charlotte Rörth, en av Sändarens nya krönikörer, debuterar med en gripande påskkrönika om sonens självmord. Sorglig – men det kommer alltid en påsksöndag. (#14)

Ser paralleller till finska vinterkriget
Föga anade Eric Björklund att tipset han fick som ung journalist om den så kallade Petsamo-trafiken skulle få sådana följder för hans liv. Men den inledde ett livslångt intresse och kärlek till Finland, och att han tilldelats Finlands Vita Kors-ordern av Republikens President.
Han ser stora likheter mellan finska vinterkriget och Ukrainakriget. (#15)

Baptistkyrkor knöt hymnens band
Festligt värre när Sundsvalls två baptistförsamlingar, Hagakyrkan och Elimkyrkan, firade att man nu efter 100 år gått samman och bildat Baptistkyrkan Sundsvall. (#16)

Maj

Städa – ett rent nöje
Städvecka för din ansvarsgrupp i kyrkan nu igen? På Tro&Liv-sidan ges tipsen som gör kyrkstädningen till ett rent nöje – och som även är bra för miljösamvetet. (#18)

Karismatisk htbq-helg
Länge var Livets Ord-medlemmen och profilen inom den karismatiska rörelsen Per-Olof Eurell en stark kritiker av hbtq med alla dess bokstäver och uttrycksformer. Men när sonen Gabriel kom ut som homosexuell, svängde han. Nu bjuder far och son Eurell in till en karismatisk hbtq-helg. (#19)

Strandhugg på Hållö
Bilagan SommarSändaren besöker Hållö i Bohus skärgård. Kapellet på ön har blivit ett populärt ställe att gifta sig i. Inte undra på, att lova varandra trohet inför den fantastiska altartavlan – glasväggen ut mot havet – torde ge en bra start på äktenskapet. (#21)

Juni

Får man tro som Maud?
Maud Malmer är medlem i en Equmeniakyrka. Men
hon är också ”swedenborgare”, det vill säga anhängare av Emanuel Swedenborgs läror som i mycket går stick
i stäv med flera traditionella kristna dogmer. Maud
tycker det går utmärkt att förena. (#23)

Dödsskjutning utanför kyrkporten
Det gängrelaterade våldet var stående nyhet under
våren och sommaren. I Farsta mördades en person
precis intill Centrumkyrkan. ”Våldet har blivit
urskillningslöst” kommenterade församlingens
pastor Kim D Bergman. (#24)

Indianen i Byske
Pastorn och kocken Martin Karlsson hade upplevt
många härliga märkliga mirakler under missionsresor
i Ryssland. Men inget har påverkat hans liv så mycket som mötet med den amerikanska ursprungsbefolkningen, särskilt bland de kristna. När han nu också adopterats in i en familj i Black Feet-stammen kan han också se sig själv som indian. (#25)

Juli

Tala tro med tioåringar
Under sommaren skrevs Perspektiv-artiklarna av de regionala kyrkoledarna. Först ut var Elin Alm från Region Väst. Att samtala med tioåringar om tro har gett henne, just det, vidgade perspektiv. (#27)

Baseballfrälst i Rättvik
För tredje sommaren i rad fick Rättvik besök av 12-barnsfamiljen Johnson från USA. Den baseballfrälsta familjen arrangerar tillsammans med Rättviks equmeniaförsamling ett läger för ungdomar, där de får testa sina färdigheter i den amerikanska nationalsporten. (#28/29)

Glitter i sjön
Baksideskrönikören Therese travesterar Frödings Strövtåg i hembygden, när hon skriver om ett återbesök i sin hembygd  Farsta efter dödskjutningen där. Det är ljus över höghusen och omkring henne står härlig skog. Men det är också tomt, bränt, härjat och kalt, i sorgen över ett ihjälskjutet barn. (#28/29)

Hönökonferensen
De senaste åren har Sändaren satsat hårt på bevakning av Hönökonferensen. Så också i år. Fyra fullspäckade sidor. (#30/31)

Augusti

Halldorf om koranbränningar
Med anledning av den hetsiga debatt som uppkommit på grund av sommarens koranbränning manar teo- logen Joel Halldorf till lugn och sans. Han uppmanar särskilt frikyrkor att utveckla och odla relationer med muslimska grupper. Varför inte äta lunch med den lokale imanen? (#30/31)

Biståndsminister får kritik
Bistånds- och handelsutrikesminister Johan Forssell får kritik av Diakonia för den nya  biståndspolitiken.
Den har för mycket fokus på handel, anser Diakonia som tror att det bara kommer att gynna Sverige. (#34)

Kerstin Ekmans kristna sidor
Birger Thureson har läst Kerstin Ekmans senaste bok Min bokvärld. Han imponeras, samtidigt som han konstaterar att få har upptäckt Kerstin Ekmans många kristna referenser i sina böcker. (#35)

September

175 år av baptism
Den 21 september 1848 döptes fem personer i havet vid Vallersvik i Halland. Senare samma dag bildades Sveriges första baptistförsamling. På fyra sidor berättar vi om den svenska baptismens historia och framtid. (#36 )

Biosuccé för Jesusfilm  
Den amerikanska filmen Jesus revolution om Jesusrörelsens framväxt på 1970-talet, har gjort succe i USA.
Blir det samma framgång i Sverige, när den nu går upp på biograferna här? (#37)

En ska bort
Inför nästa års kyrkoledarval i Equmeniakyrkan anser kyrkostyrelsen att det räcker med en biträdande kyrkoledare. (#39)

Oktober

”Stoppa inte biståndet till Gaza”
Hamas attacker inne i Israel den 7 oktober skickar chockvågor över världen. Sändarens Robert Tjernberg kallar attacken för en ”attack på det mänskliga”.
Diakonias Joakim Wohlfeil anser att stoppat bistånd till Palestina bara skulle gynna Hamas. Kyrkliga före-
trädare som Sofia Camnerin vädjar om slut på ockupa-tionen för båda folkens skull.  (#41, # 42)

Statsrådet och döden
Förre statsministern Ingvar Carlsson har levt ett långt i dödens närhet. I Sändarens intervju berättar han om hur de många dödsfallen, allt från pappas tidiga död till Olof Palme och Anna Lindh-morden, påverkat honom.  (#44)

November

Kan en pingstvän leda Equmeniakyrkan?
Flera församlingar avser att förslagsnominera Niklas
Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, till ny kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Piensoho känner sig hedrad. (#45)

Modig eller galen missionär?
Nu släpps filmen om John Chaus äventyrliga missionsförsök bland världens kanske mest isolerade folkgrupp på en ö i Indiska oceanen. Försöket slutade inte väl. Chau blev mördad. (#47)

December

Björköbor på rad
Equmeniakyrkan på Björkö i Bohus skärgård firar 140-årsjubileum med att ge ut en foto- och intervjubok med 17 personliga berättelser om vad kyrkan har fått
betyda. (#48 )

Vaktmästarens soppa
I första delen av artikelserie Kyrkyrke på Tro&Liv-uppslaget möter vi vaktmästaren Nils Personne. Förutom sedvanliga vaktmästarsysslor är han också musiker och ansvarar för att koka soppan som kyrkan bjuder på onsdagarna. En soppa som anses vara ytterst delikat. (#49)

Ett spel under granen
Årets julklapp är utsedd, det analoga brädspelet.
Equmeniakyrkans  Joakim Eriksson är spelnörd och
tipsar om de bästa spelen. (#50)

Ännu en årskrönika
I årets sista nummer publicerar vi ett uppslag med ett
axplock av det vi skrivit under året. Det är den sammanfattningen du just nu läst. (#51)

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne