Ryskortodoxa kyrkan förlorar bidrag

Det statliga bidraget till ryska ortodoxa kyrkan i Sverige dras in. Beslutet har fattats av Myndigheten för stöd till trossamfund (SST).

Sedan anfallskriget i Ukraina startades av Ryssland har Patriark Kirill, överhuvud för ryska ortodoxa kyrkans Moskvapatriarkat, uttalat sitt stöd för kriget.

SST skriver i ett pressmeddelande att när myndigheten genom dialog undersökt hur ryska ortodoxa kyrkan i Sverige, underställd Moskvapatriarkatet, ställer sig till kriget har företrädarna sagt att man inte stödjer det. Men en undersökning som Säkerhetspolisen, Säpo, gjort på uppdrag av SST gav en annan bild.

Säkerhetshotande verksamhet

Enligt Säpo bedöms ryska ortodoxa kyrkan i Sverige utgöra en plattform för inhämtande av underrättelser och annan säkerhetshotande verksamhet. Kyrkan har fler gånger fått finansiering från ryska staten och före­trädare har agerat på sätt som bedöms uppmana till stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Därför har nu SST beslutat att inte bevilja kyrkan organisationsbidrag för 2024.

Lever inte längre upp till kriterium

– En förutsättning för statens stöd till trossamfund är att de bidrar till att stärka samhällets grundläggande värderingar. Trossamfund gör detta genom att ge människor stöd i livets alla skeden vilket innebär att de är särskilt viktiga i olika samhällskriser. SST anser dock att ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) inte längre lever upp till detta kriterium på grund av deras handlande i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, säger Isak Reichel direktör på SST, i pressmeddelandet.

Under 2022 fick kyrkan nästan 200 000 kronor i organisationsbidrag.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne