Nyhet

Rörd pristagare: Man måste stå upp för alla minoriteter

Det var en lycklig, och påtagligt rörd Martin Luther King-pristagare som på måndagskvällen tog emot plakett och blommor i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Domino Kai får priset för sitt mångåriga arbete för att stärka romernas rättigheter.

Det var femtonde gången i ordningen som Martin Luther King priset delades ut. Som sig bör i Norrmalmskyrkan, där legendaren en gång predikade. Det hände sig 1964, i samband med att han fick fredspriset i Oslo.

Årets pristagaren, Domino Kai,  blev tårögd av så påtagliga historiska vingslag, men såg själv till att alla vi närvarande i Norrmalmskyrkan i vår tur blev berörda, både av hans livshistoria och den imponerande a capellasång han, något överraskande, avslutade sitt tacktal med.  

Innan dess hade juryns motivering förstås lästs upp:

”Romernas långa historia i Sverige kantas av kampen för ett värdigt liv och lika rättigheter. Domino Kai har genom praktiskt arbete och opinionsbildning gett röst åt en grupp som alla pratar om men sällan blir lyssnad på. I sann Martin Luther King-anda är han en brinnande folkbildare, brobyggare, och inspiratör som steg för steg gör världen bättre genom goda idéer, mycket arbete och stort hjärta.”

Annars var det för evangelisten Britta Hermansson som Domino Kai berättade om sitt liv och arbete. Ett samtal som påpassligt spelades in som en del i Hermanssons ”Vardagsrumspodd.” Han berättade om de orättvisor och förödmjukande han upplevt redan som litet barn. Orättvisor som visade honom nödvändigheten av att kämpa för upprättelse och bättre villkor för sitt folk.

Idag är Domino Kai, som själv är finsk rom, enhetschef på det nystartade romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, i Göteborg. Men han har jobbat med frågor kring diskriminering och nationella minoriteter i mer än 25 år, bland annat hos Diskrimineringsombudsmannen, Forum för levande historia och regeringskansliet.

Till Britta Hermansson, och oss alla, sa han nu att man måste stå upp för alla minoriteter. För gör man inte det, kan det som bekant vara vi själva eller våra barn, nästa gång.

Därmed avslutades kvällen som ramades in av mäktig sång från Norrmalms Gospel.

 

 

 

FAKTA: Martin Luther Kingpriset arrangeras av Equmeniakyrkan, Sveriges Kristna råd och Kristna fredsrörelsen. Priset, på cirka 25 000 kronor, delas ut årligen tredje måndagen i januari, då Martin Luther King-dagen firas.

 

 

Annika Ahlefelt

0 Kommentarer