Påven: Miljöförstörelse en förolämpning mot Gud

Påve Franciskus brinner för miljöfrågor. Foto: TT

Påven stoppades från att delta på klimatmötet, COP 28, i Dubai.

Men det hindrade honom inte för att skicka ett tufft budskap till deltagarna via videolänk. Där han uppmanade dem att se till att detta års konferens blir ett genombrott.

Under lördagen uppmanade påven Franciskus deltagarna vid FN:s klimatmöte att sträva efter ett väsentligt genombrottsavtal för att bekämpa den globala uppvärmningen, inklusive att eliminera fossila bränslen.

Det är Premiere Christian News som först rapporterar om detta.

Påven är rejält hostig men talar via skärm. Foto: TT

Påven, som är 86 år gammal, planerade att delta i konferensen men tvingades stanna kvar i Vatikanen på grund av en lunginflammation. Hans fullständiga tal överlämnades till delegaterna, och Vatikanens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin, förkortade det för att hålla sig inom den tidsgräns på tre minuter som gäller för tal.

"Jag önskade starkt att vara där med er," sa Franciskus i sitt meddelande och fortsatte;

"Men jag är med er för att framtiden för oss alla beror på de val vi gör nu. Miljöförstörelsen är en förolämpning mot Gud."

Franciskus har under sin tio år långa påveperiod gjort miljöfrågan till en del av sitt sociala budskap, med två större dokument om ämnet som publicerades 2015 och i oktober i år.

Cop 28 inleds i Dubai. Foto. TT

Inte bara en halvmesyr

I sitt meddelande till deltagarna i COP28 i Dubai vädjade påven direkt till dem: "Det är avgörande att vi uppnår ett genombrott som inte bara är en delvis kursändring. (Jag) hoppas att detta COP blir en vändpunkt som visar en tydlig och konkret politisk vilja att snabba på den ekologiska omställningen," sade han.

För att uppnå detta betonade han behovet av att öka energieffektiviteten, använda förnybar energi, eliminera fossila bränslen och ändra slösaktiga livsstilar.

Han kallade klyftan mellan de rika få och de fattiga massorna "aldrig tidigare skådad" och efterlyste skuldlättnader för fattigare länder som drabbas hårdare av klimatförändringarna, trots att de bidrar mindre till växthusgaser.

Klimatprotest i Senegal. Afrika är hårt drabbat av klimatförändringar. Foto: TT

Återbetala den ekologiska skulden

Han beskrev detta som återbetalning av "den ekologiska skulden" som dessa länder lider av på grund av något de inte orsakat.

"Låt oss vara uppmärksamma på jordens rop, låt oss höra de fattigas bön, låt oss vara känsliga för ungdomarnas hopp och barnens drömmar! Vi har ett stort ansvar: att se till att deras framtid inte nekas," sa han.

"Klimatet, som löpt amok, ropar på oss att avbryta denna illusion av allmakt. Låt oss återigen erkänna våra begränsningar, med ödmjukhet och mod, som den enda vägen till ett liv av äkta uppfyllelse," avslutade han.

Företräder 1,3 miljarder människor

Neil Thorns från den katolska kyrkans officiella hjälporganisation CAFOD kommenterade till Premier Christian News att påvens röst i klimatfrågan har betydelse, oavsett människors trosuppfattning:

"Människor ser honom som en förespråkare inte bara för de fattigaste, utan också för miljön och klimatkrisen. Han är respekterad eftersom han lever efter sina värderingar. Dessutom är han statschef för Vatikanstaten och hans ord har betydelse eftersom han inte bara talar för en liten stat, utan för 1,3 miljarder katoliker världen över."

Taggar:

Klimatnödläge
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne