Palestinska prästen: "De undrar om det är tidens slut"

Sally Azar. Foto:TT

“De frågar om det är tidens slut”, säger Sally Azar, palestinsk präst, om unga kristnas reaktion på kriget mellan Israel och Hamas. Nu förbereder hon en annorlunda julhögtid.

Sally Azar är nybliven präst i palestinsk Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet (ELCJHL). Trots att livet ställts på sin spets mitt i kriget mellan Israel och Hamas, gör hon allt för att jobba på och leva så normalt hon kan.

Kyrkans Tidning talar med henne kort efter att vapenvilan mellan parterna upphört. Sally Azar säger att situationen har förvärrats för Gazaborna efter vapenvilan och att fler har svårare att få tillgång till vatten.

– Parterna använde dagarna för att planera fortsättningen på kriget och nu sätts nya regler för kriget som befolkningen inte känner till. Nu bombar de mer söderut och folk flyttas runt ännu mer.

Vapenvilan var något som de inte kände av särskilt mycket på Västbanken. 

Attacker på Västbanken och i Jerusalem

– På Västbanken och i Jerusalem pågick attacker under vapenvilan och de fortsätter nu också, vilket inte alla i omvärlden känner till.

Bland annat angriper judiska bosättare, med israeliska arméns beskydd, palestinier och driver bort dem från deras land. 

Sally Azar arbetar både i en församling i Jerusalem och en i Beit Sahour i närheten av Betlehem. I nuläget är det krävande för henne att ta sig till Beit Sahour eftersom hon måste passera en gränsövergång för att ta sig till staden till fots.

Hon berättar att flera församlingsmedlemmar i Beit Sahour har förlorat familjemedlemmar och närstående i Gaza.

"Bärs av tron"

– Det är inte lätt att hitta rätt ord för att trösta men vi samlas i kyrkan och vi bärs av tron.

Många kristna söker sig till kyrkan i dessa tider och nu förbereder Sally Azar julens mässor. I år kommer hon inte betona julen som ett firande, eller fest som hon själv uttrycker det. Det kommer bli dagar då hon kommer att predika Jesus budskap om fred och jämlikhet – och vad det kan innebära i dag.

Sally Azar berättar att särskilt unga drabbas av nedstämdhet just nu och hon försöker möta deras oro och inge hopp.

– De frågar mig om det är tidens slut. Jag svarar: vad tror du? Ingen vet. Det vi vet är att Jesus ska komma vid slutet. 

Tar inte ställning

De kristna tar inte ställning för någon part i kriget, dels av rädsla och dels för att de lever sida vid sida med båda parterna, säger Sally Azar.

Hon beskriver stämningen i Jerusalem som allmänt orolig och spänd – på gatorna ser hon människor som bär vapen överallt och "folk kollar sig över axeln". 

– Det finns en allmän misstro från bägge sidor och en känsla av att du aldrig vet vad som händer på nästa gata du går på.

Hur känns det att bära kors när du rör dig ute på gatorna?

– Jag döljer inte att jag bär kors, särskilt inte när jag går till min församling. Vissa kanske känner att de vill dölja men jag vill inte ha det så.

Hon berättar att exempelvis USA och Tyskland tar tydlig ställning för Israel men att de kristna palestinierna i mångt och mycket glöms bort av omvärlden i denna konflikt.

– Ingen pratar om att det finns kristna även i Gaza.

Kristna internationellt

Sally Azar uppskattar att det finns kristna från många länder i Jerusalem, till exempel Svenska kyrkans utlandsförsamling. Det gör att den kristna palestinska befolkningen inte känner sig helt bortglömd i dessa krigstider.

Hon ser inte kriget som ett krig mellan religioner eftersom ingen religion ursäktar ett sådant våld. Hon säger att grundproblemet är politiken som har radikaliserats. 

Artikeln är först publicerad i Kyrkans tidning

Taggar:

Palestina

Rebecca Bornlid Lesseur

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne