Palestinska kristna: "Vi är rädda för att utplånas"

Jul firas i Gazas katolska kyrka, som nu ska ha attackerats. Foto: TT

Med 20 av runt 1000 dödade ur den kristna gemenskapen i den palestinska enklaven, befarar man nu att det är slutet för gruppen.

- Rädslan för att bli utplånad är mycket verklig, och med all rätt så, säger Michael Azar, docent i teologi vid katolska University of Scranton till NBC.

Med minst 20 palestinska kristna dödade i konflikten sedan Hamas massaker i Israel den sjunde oktober oroar sig nu flera kristna ledare för den kristna närvaron i Gaza. 

- Den kristna befolkningen i Gaza har redan sett nedgångar under tidigare stunder av svårigheter eller oro eller krig. Och nu är 20 dödade personer i en gemenskap på bara tusen faktiskt en ganska hög procentandel,” sade Michael Azae enligt NBC som skriver om en händelse som upprört många kristna de senaste dagarna. 

gaza

Nahida och Samar Anton ska ha dödats av prickskyttar. Foto: X

Mor och dotter dödades

På lördagen blev en mor och hennes vuxna dotter skjutna till döds inom området för Heliga Familjens kyrka, Gazas enda katolska kyrka. Det meddelade Jerusalems latinska patriarkat, den katolska regionala enheten vars territorium formellt inkluderar Cypern, Jordanien, Israel och palestinska områden.

Dottern Samar ska ha försökt rädda sin mamma undan skottlossning, men blev då nedskjutna av prickskyttar. När patriarkatet kommenterade händelsen skrädde de inte med orden när de pekade ut IDF som ansvariga.

gaza

Så hrä såg det ut efter att kyrkan attackerats, enligt katolska patriarkatet. Foto: X

Tog sin tillflykt till kyrkan

- De sköts kallblodigt, sade patriarkatet om Nahida Anton och hennes dotter, Samar Anton. En av dem dödades när hon försökte bära den andra till säkerhet, medan minst sju andra sköts och sårades när de försökte skydda andra inuti kyrkans område.

De kristna har från krigets start i stor utsträckning sökt skydd i just den katolska kyrkans komplex, liksom den grekisk-ortodoxa kyrkan. Nu har båda komplexen hamnat i skottlinjen vid olika tillfällen.

Förnekar inblandning

Israel har förnekat ansvar för händelsen, och premiärminister Benjamin Netanyahus kontor säger att "enligt en IDF-utredning är detta påstående inte sant." Det tillade att det inte var några strider i det specifika området på lördagen.

John Kirby, koordinator för strategisk kommunikation vid USA:s nationella säkerhetsråd, kommenterade samtidigt  händelsen för NBC News så här:

- Varje civilt offer är en tragedi. Vi har varit mycket tydliga med att vi anser att alla ansträngningar måste göras för att förhindra civila dödsfall, sa han och fortsatte:

- Tyvärr verkar det i det här fallet som om en mor och en dotter har förlorat sina liv och våra böner går ut till familjerna som … sörjer sina kära.

Kristna ber i den nu sargade kyrkan. Foto: TT

Hjärtskärande, enligt prästen

Palestinska kristna har upprörts över att Israel förnekar händelse.

- Det är hjärtskärande, sade den välkände lutherske prästen i Betlehem, Mitri Raheb, en palestinsk luthersk ledare baserad i Betlehem.

Han förklarade också att det gör människor väldigt arga, sa han vidare till NBC.

Munther Isaac, en annan luthersk präst baserad i Betlehem, sade:

- De kan säga vad de vill. Faktum kvarstår att två kvinnor, två ofarliga kvinnor, sköts till döds framför kyrkan med många ögonvittnen, sade han med eftertryck.

Hamas håller fortsatt gisslan

Hittills har konflikten resulterat i tusentals döda i Gaza, enligt palestinska hälsomyndigheter i enklaven uppemot 19 000. Enligt FN med cirka 90 % av befolkningen på ungefär 2,2 miljoner på flykt, enligt uppskattningar från FN.

Omkring 1 200 personer dödades i Israel i Hamas attack den 7 oktober, medan cirka 240 personer togs som gisslan, enligt israeliska tjänstemän, som säger att dussintals fortfarande är i fångenskap. Israel har lovat att fortsätta sin offensiv tills de återvänder och Hamas elimineras.

Hamas har hittills endast släppt gisslan i utbyte mot flerdubbelt antal fängslade palestinier. 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne