Nyhet

Ovissheten stor efter valrysaren

Allt hänger i luften efter söndagens valresultat och frågorna hopar sig. Hur kommer invandrarfrågan hanteras, och hur stort utrymme får klimatpolitiken? Kanske kan småpartierna komma att ha mer inflytande, funderar statsvetaren Magnus Hagevi.

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, är inte förvånad över det jämna valresultatet.

– Den enda överraskning som fanns kvar var där opinionsmätningarna skilde sig mycket från resultatet, det vill säga Sverige-demokraternas placering. Visst gick de framåt men inte så att de slår klackarna i taket.

Kristdemokraternas framgång tror han grundar sig i att gamla väljargrupper kom tillbaka, men också att besvikna moderatväljare flyttat dit.

– På längre sikt är en förändring att småpartierna växer i styrka, undantaget Miljöpartiet. Det tror jag har att göra med att alla får lika mycket tid i debatterna, säger han och konstaterar att väljarna också i viss mån röstar på dem som verkar ha medvind.

– V och KD kan ha fått en sådan effekt.

Utfallet för kyrkliga röster brukar Magnus Hagevi ha särskild koll på men i skrivande stund finns inga siffror på det.

Som statsvetare är han intresserad av vilka grupper som röstar på vilket sätt, och har därför nu skickat ut en väljarundersökning till 3000 personer. Där finns bland annat religiositet med som en parameter.

På frågan om vad väljarna oroas mest över är klimat och miljö ett ofta förekommande svar. Lennart Renöfält i Söderhamn är handläggare för klimat och hållbarhet i Equmeniakyrkan, och han anser att årets valrörelse trots detta gett för lite utrymme åt det området.

– Jag har svårt att begripa att den där oron inte fått ett större genomslag röstmässigt, säger han och konstaterar att det är svårt att veta hur klimatfrågan kommer hanteras innan vi vet vilken regering vi får.

Lennart Renöfält säger att det enligt Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och forskare är Miljöpartiet och Vänstern som har den klart bästa miljöpolitiken och att de lyfter frågorna i alla sammanhang.

– Varje regeringslösning där M och SD formar svensk politik är en katastrof för klimatpolitiken, för de har inte mycket att komma med. Dagens riktning räcker inte till. Visst är vi i Sverige bra på vissa områden, men gällande utsläppen är vi bland de värsta. Det bästa vore att varje parti tar miljö och klimat mer på allvar, att det förstår att det är en ödesfråga.

Lennart Renöfält anser inte att miljöfrågorna fått den plats de behöver i valrörelsen.

– Men på slutet kom saken ändå fram genom att media tagit med det som en punkt i debatterna.

Han menar att de kristna har ett särskilt stort ansvar för miljön.

– Det är en djupt andlig fråga för oss och jag gläds att vi i Equmeniakyrkan har tagit viktiga beslut om att gå från ord till handling.

Asyl- och integrationsfrågor har fått väldigt stort utrymme i årets valrörelse, och en som följt detta med stort intresse är Linda Alexandersson, pastor i Equmeniakyrkan i Arvika. Hon har oroats över Sverigedemokraternas framfart och framgång.

– Att de här frågorna varit så centrala reflekteras i valresultatet. Jag känner mig ändå försiktigt hoppfull genom att SD inte växte ännu mer. Jag tänker att det sänder goda signaler till övriga partier och politiker, säger hon.

– Sen är det ju osäkert hur stort inflytande SD kommer att få. Jag tänker att både de och Centern kan få en avgörande roll beroende på åt vilket håll man förhandlar i regeringsbildandet. På längre sikt tror jag också att det är viktigt att politikerna börjar fokusera på andra frågor, som till exempel klimatet för att minska SD’s utymme i debatter och media.

Kristdemokraternas oväntade uppgång tror hon kan bero på att de släppte invandringsfrågan i valspurten.

– De har ju tappat väljare under tiden de fokuserade på flyktingpolitiken.

Oavsett regering tror Linda Alexandersson att vi kommer att få se en ännu stramare flyktingpolitik framöver. Hon betonar vikten av att den svenska kristenheten fortsätter vara en god och positiv kraft som bidrar till integration.

– Det är viktigt att vi inte ger oss utan fortsätter verka på detta område både lokalt och nationellt.

 

Fakta: Preliminärt valresultat

S 28,4 (-2,8)

M 19,8 % (-3,4)

SD 17,6 (+4,7)

C 8,6 (+2,5)

V 7,9 (2,2)

KD 6,4 (+1,8)

L 5,5 (+0,1)

MP 4,3 (-2,4)

FI 0,4 (-2,6)

Övr 1,0

Kerstin Schönström

 • 7 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thorsten Schütte
 • Lennart Renöfält

  Jag är felciterad i artikeln!
  – Varje regeringslösning där M och S formar svensk politik är en katastrof för klimatpolitiken
  Det skall vara M och SD.
  SD är utan tvekan det parti som är sämst när det gäller klimat och miljöfrågor. M hamnar på näst sämsta plats i de undersökningar som gjorts av bl.a. Naturskyddsföreningen.
  S hamnar ungefär i mitten.

 • pererik.lund@sandaren.se

  Till Lennart Renöfält: Beklagar felet. Vi ändrar i web-upplagan och gör en rättelse i tidningen nästa vecka.

  Per Erik Lund

  Redaktionschef

 • Thomas Kärrlander

  Ja, Annie är ju elitens val, så min fråga Thorsten Schütte, tillhör du samma lag?

 • Thorsten Schütte

  Thomas, jag känner mig inte "lag"bunden även om jag, byggande på den kristna förvaltarskapstanken för skapelsen, har valt att vara med i och rösta för MP, även i motvind. Men jag tycker att en bred regering med Annie som statsminister kan vara en hyfsad lösning i det aktuella parlamentariska läget.

 • Thomas Kärrlander

  Tack Thorsten, för din ärlighet!

 • Thorsten Schütte

  Ja, Thomas, varför skulle jag dölja mina partisympatier, Jag är ett obekvämt medlem, dock;
  https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/