Nyhet

Österrike utvisar imamer och stänger moskéer

Österrike stänger sju moskéer och utvisar flera imamer i ett tillslag mot "politisk islam", meddelar landets förbundskansler Sebastian Kurz. - Parallella samhällen, politisk islam och radikalisering har ingen plats i vårt samhälle, säger Kurz.

I sin tidigare roll som integrationsminister bidrog Kurz 2015 till en lag som förbjuder utländsk finansiering för religiösa grupper och gjorde muslimska föreningar skyldiga att ha en grundläggande positiv syn på det österrikiska samhället. Kurz är i dag partiledare för det konservativa ÖVP och bildade som vinnare i höstens nyval regering tillsammans med högerpopulistiska partiet FPÖ.

Det kan röra sig om så många som 60 imamer som får lämna landet om de visar sig vara skyldiga till att ha tagit emot pengar från utlandet.

- Det här är bara början, säger vicepresidenten och FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache.

Av Österrikes 8,8 miljoner medborgare är drygt 600 000 muslimer, de flesta med turkiska rötter.

I april spreds bilder på hur barn i en moské spelar upp slaget vid Gallipoli. De bär uniform, viftar med turkiska flaggor och spelar sedan döda. "Liken" läggs på rad, draperade i turkiska flaggor. Moskén drivs av ATIB, förbundet för turkisk-islamska kulturföreningar, som har sin bas i tyska Köln och är en gren av Turkiets religionsmyndighet Diyanet.

Bilderna ledde till en utredning som ligger till grund för regeringens beslut att utvisa imamerna och stänga moskéerna.

ATIB har fördömt bilderna och kallat händelsen "ytterst beklaglig". Från Turkiet kommer ilskna tongångar.

"Österrikes beslut att stänga ned sju moskéer och deportera imamer med lama svepskäl speglar en anti-muslimsk, rasistisk och diskriminerande populistvåg i landet", säger presidentens talesperson Ibrahim Kalin på Twitter. /TT

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar