Nyhet

Nordiska judar oroas över isländskt förslag

Ledamöter från fem partier i Isländska Alltinget vill förbjuda manlig omskärelse. Förslaget har fått fyra judiska representanter i Norden att protestera i ett öppet brev.

”Mer än en förtryckande regim har genom historien försökt kuva vårt folk och utrota judendomen genom att förbjuda våra religiösa sedvanor”, skriver de fyra företrädarna från Sverige, Danmark, Norge och Finland i det öppna brevet till alltingets ledamöter.

Undertecknarna är Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, Dan Rosenberg-Asmussen, ordförande i judiska församlingen i Danmark, Yaron Nadbornik, ordförande i judiska centralrådet i Finland och Ervin Kohn, ordförande i judiska församlingen i Norge.

Förslaget till Alltinget innebär att den som ”avlägsnar hela eller delar av könsorgan” riskerar sex års fängelse.

Enligt förslaget går barnens rättigheter före ”föräldrarnas rätt att ge deras barn vägledning när det gäller religion”, enligt Independent. Barnen ska däremot ges möjlighet att välja själva när de blir äldre, utan att den åldern specificeras i förslaget. Det enda tillåtna undantaget är av medicinska skäl.

Omskärelse av flickor har varit olagligt på Island sedan 2005, men någon motsvarande lagstiftning för pojkar finns inte.

De ledamöter som ligger bakom förslaget kommer från regeringspartierna Framstegspartiet, Gröna vänstern och det oppositionella populistpartiet Folkets parti.

I det öppna brevet skriver undertecknarna att om förslaget om ett förbud av brit mila blir verklighet, skulle Island vara det enda landet i världen i modern tid som förbjuder denna centrala judiska rit.

”Detta brev kan uppfattas som inblandning I Islands inre angelägenheter. Och varför skulle vi bry oss? Anledningen är att ni är på väg att attackera judendomen på ett sätt som berör judar över hela världen. Om något land med en obefintlig befolkning skulle förbjuda en central rit i kristendomen, exempelvis nattvarden, är vi övertygade om att hela den kristna världen också skulle reagera”, skriver de i det öppna brevet.

Också den katolska kyrkans europeiska biskopskonferens, COMECE, har slagit ner på förslaget som en "farlig attack mot religionsfriheten".

– Att skydda barns hälsa är ett berättigat mål för varje samhälle, men i det här fallet är omsorgen ett verktyg, utan vetenskaplig grund, för att stigmatisera vissa regligiösa grupper, säger kardinal Reinhard Marx i ett uttalande, rapporterar Crux.

Fredrik Hielscher 
Kyrkans Tidning 

 

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar