Nitiska myndigheter kväser religiösa appar

En Apple-butik i Beijing där människor testar den senaste modellen Iphon 13. Sedan några veckor tillbaka fungerar dock inte flera religiösa appar på telefonerna. Foto: AP Photo/Andy Wong

Appar med religiöst innehåll tas bort i Kina.

Även om det fortfarande går att läsa Bibeln på nätet är det tecken på en hårdare kontroll av kinesiska troende.

En koranapp och en bibelapp går inte längre att ladda ner från Apples App Store i Kina. Det var hemsidan Apple Censorship som först rapporterade om denna begränsning av utbudet. När BBC följde upp nyheten fick de ingen specifik kommentar från Apple men techföretaget hänvisade till sin policy om att man måste följa enskilda länders lagstiftning.

Bakom bibelappen står företaget Olive Tree, som säger till BBC att de tagit ner appen frivilligt eftersom de inte hade alla tillstånd som krävs i Kina. Fredrik Fällman, som är docent i sinologi och väl insatt i kristendomens historia i Kina, menar att detta är en taktik som kinesiska myndigheter använder.

— Det är ett snyggare sätt än ren censur. Man kräver tillstånd av företag som är så besvärliga att få att företagen till slut avstår, säger han.

Det ska fortfarande gå att läsa Bibeln på nätet i Kina. Den officiella protestantiska kyrkan har standardöversättningen på sin hemsida.

— Men jag vet inte hur det är med Koranen, om den finns på motsvarande sätt, säger Fredrik Fällman.

Han anser att detta är exempel på en tydlig utveckling i Kina, där myndigheterna blir alltmer nitiska i sin kontroll av religiösa grupper. Om man tidigare sett mellan fingrarna med vissa av kyrkornas aktiviteter så beivras nu överträdelser, ibland med hårda straff.

— Det har tidigare funnits många söndagsskolor i Kina, trots att man egentligen ska vara 18 år för att tillhöra ett samfund. Det har skruvats åt mycket, nu kanske det bara finns kvar på några platser, säger han.

I Xinjiang har kontrollen av troende, i detta fall muslimska uigurer, varit speciellt sträng. Som Sändaren rapporterat om tidigare har miljoner uigurer tvingats in i omskolningsläger, en process som den kinesiska regimen verkar se som en framgång.

— Nu visar tv hur fint och trevligt det är i Xinjiang, hur kinesiska turister åker dit och roas av uigurer, säger han.

I grunden tror han det kinesiska kommunistpartiet drivs av ett enormt kontrollbehov. Trots att partiet har en sådan uppsikt över medborgarna så utgör troende människor en källa till oro.

— Troende har inte sin lojalitet främst till partiet utan till kyrkan och Gud. Så även om man är en välartad troende så har man andra prioriteringar än partiet skulle önska.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne