Militärens brandattack fördöms internationellt

Drönarbild efter de anlagda bränderna i i nordvästra Myanmar. Foto: Chin Human Rights Organization

En baptistkyrka och hundratals bostäder har bränts ner i nordvästra Myanmar. Nu fördömer en internationell baptistfederation militärens agerande i området.

I den oroliga delstaten Chin i nordvästra Myanmar fortsätter striderna mellan landets militär och gerillagruppen Chins nationella front.

Sändaren har tidigare rapporterat hur baptistpastorn Cung Biak Hum dödades när han försökte släcka en husbrand under en av militärens attacker i staden Thantlang. Under de attackerna i september flydde nästan hela befolkningen staden.

Nu kommer rapporter om att 160 bostäder och två kyrkor, däribland stadens största baptist­kyrka, har brunnit ner den 29 oktober. En av de drabbade ­husägarna, som tidigare flytt området, har intervjuats av Al Jazeera.

— När jag fick höra att mitt hus brunnit ner så blev jag så deprimerad att jag varken kunde sova eller äta, säger den anonyme mannen.

I Chin har några av de hårdaste striderna stått sedan oppositionen förklarade krig mot den militärjunta som tog makten i landet genom en statskupp. Gerillan i området är dock hänvisad till lättare vapen medan den nationella armén är utrustad med moderna vapen. Armén har också beskjutit staden Thantlang med artilleri.

Asia Pacific Baptist Federation (APBF) har i ett uttalande fördömt militärens agerande i Thantlang: ”APBF fördömer förbehållslöst den senaste ­tidens upptrappning av våldet mot ­obeväpnade civila demonstranter, flyganfallen och bombningarna i detta område.”.

APBF är speciellt bekymrat över rapporterna om att kyrkor och bostäder som tillhör baptister förstörs. Enligt uttalandet har 270 hem förstörts, uppgifterna om hur omfattande förstörelsen är varierar mellan olika källor.

APBF vädjar också till omvärlden att ingripa i Myanmar för att inte otryggheten ska öka ännu mer i landet. Även den svenska ambassaden i Myanmar har uttalat sig om läget i Chin och kräver att humanitär hjälp ska släppas in i området.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Hej Varför är det så tyst om pastorer som fängslas i Kanada o 40-tal kyrkor som har vandaliseras

 

Till minne