Nyhet

Martin Luther King-pristagaren: ”Hoppas det kan ses som en kvalitetstämpel”

Årets Martin Luther King-pris går till Anna Libietis, som driver barngrupper med syfte att föra samman människor från olika kulturer. Priset delas ut på Martin Luther Kings minnesdag, på måndag den 19 januari i Norrmalmskyrkan i Stockholm.

   - Det är så klart fantastiskt roligt och ärofyllt att få priset, och jag känner mig väldigt ödmjuk inför att de har valt just mig och den verksamhet jag jobbar med. Förhoppningsvis ska det leda till att fler får upp ögonen för både de frågor som vi arbetar med och vår verksamhet i sig, säger hon.

Verksamheten heter ”Svenska med baby” och går ut på att hålla öppna barngrupper där människor från olika länder och med olika bakgrund träffas tillsammans någon gång i veckan. Målet med gruppträffarna säger hon är att skapa nya möten mellan människor – att de ska få träffas, lära känna varandra och byta erfarenheter med varandra. Dessutom ger de en möjlighet för den som behöver lära sig mer svenska att göra det under träffarna. Något som gäller både barnen och föräldrarna.

   - Många föräldrar är hemma med barn hela tiden och kan därför inte läsa SFI och liknande så då vill vi även finnas till här för dem och se till att de lär sig svenska, genom att ha andra föräldrar här som har svenska som modersmål.

Hennes förhoppning efter att ha fått priset är att det ska leda till att verksamheten växer ytterligare. Prissumman på 25 000 spelar förstås en viktig roll i detta, även om hon uttrycker det att hennes verksamhet är väldigt ”kostnadseffektiv”, på grund av att den bygger på ideella engagemang.

   - Jag hoppas att det här ska ses lite som en kvalitetstämpel som säger att det vi gör är något som är viktigt och bidrar till ett varmare samhällsklimat. Sedan hoppas jag att det kan leda till att vi kan få fler samarbetspartners, eller medarrangörer som vi kallar det, vilket gör att vi förhoppningsvis kan expandera ytterligare under året. Hittills har det bara varit jag som har arbetat heltid med detta men från och med den här veckan får jag äntligen en kollega – och nu på onsdag startar dessutom vår första grupp utanför Stockholm, i Gävle, vilket är jättekul.

Jakob Romeborn

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar