Markant ökning av urnbegravningar

Med urnbegravning kan ceremonin ske långt efter dödsfallet. Foto: Barbro Wickström

I dag är mindre än var tionde begravning en jord­begravning. I stället ökar begravningsakter med urna. Det visar ny statistik från begravningsrådgivarna Lavendla.

Så här i allhelgonatider brinner ljusen på våra kyrkogårdar. Det traditionella sättet med jord­begravning, det vill säga att kistan med den avlidne sänks i graven har minskat stort. 2022 utgjorde den formen 8,87 procent av alla begravningar. Den klart vanligaste begravningsformen är kremering efter en ceremoni med kista – 41 procent av begravningen 2022 skedde på det viset, faktiskt en likten minskning mot året innan.

Mer än var fjärde begravning

Den begravningsmodell som däremot ökat är den som kallas Akt med urna, eller urnbegravning. Det innebär att kremationen sker först och askan förvaras i en urna, och sedan kan ceremonin hållas långt senare. Särskilt sedan pandemin har denna form ökat markant. Mer än var fjärde begravning skedde på så sätt.
För några år sedan uppmärksammades det att så kallade ”direktare” ökat. Det vill säga att den avlidne körs direkt från bårhus till kremering utan att någon ceremoni hålls. Denna form har dock minskat på senare år, men fortsatt utgörs den av drygt 24 procent av begravningarna.

Taggar:

Begravning
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ulf Lernéus
Detta är absolut ingen branschredovisning, utan en statistik av ett enskilt företag (av drygt 800 begravningsbyråer). Företaget hade ca 2000 begravningar år 2022, i Sverige var det 95 000 begravningar 2022. Så denna statistik säger ingenting om hur verkligheten ser ut gällande begravningar i Sverige..

 

Till minne