Många unga troende känner sig kränkta i skolan

Fredrik Wenell satte ljus på unga troende i Almedalen. Foto: Lennart Lundberg

–Nära hälften av de 400 som svarade på vår enkät ansåg sig kränkta i skolan på grund av sin tro. Lärarna stod för 25 procent av de kränkande handlingarna.

Det berättade Fredrik Wenell, författare till rapporten Unga ­troende i samhället på ett seminarium i Vårdklockans kyrka i Visby. Rapporten skrevs för två år ­sedan.

Tova Norman, ordförande i Svenska kyrkans unga och med i seminariepanelen, har själv varit utsatt för kränkningar på grund av sin tro.

– Jag blev utpekad som troende kristen av min religionslärare och fick inte svara på frågor när vi talade om kristendom. Jag visste inte ens om att man kan ­anmäla sådant

Också ärkebiskop Antje Jackelén var med i panelen.

– Jag blev Inte förvånad över rapporten, men det är allvarligt eftersom det kan hämma unga människors utveckling. Alla har vi både existentiella och andliga behov.

Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman sedan 2021, berättade att hans myndighet tar signalerna och de anmälningar som kommer in på stort allvar.

– Alla barn har rätt till religion. Jag läser anmälningar om hur barn utsätts och det berör mig. Vi ska utreda flera anmälningar. Vi måste gå djupare för att förstå vad det här handlar om.

Flera riksdagsledamöter fanns med i seminariet. Både Fredrik Christensson, C, och Gudrun Brunegård, KD, samt Camilla Hansén, MP.

– En lärare får inte kräva att en elev deklarerar om den har en tro eller inte. Det är olagligt, underströk den sistnämnda som också är ledamot av riksdagens konstitutionsutskott.

Mot slutet av debatten fick panelen en uppmaning från ärkebiskopen:

– Jag har ordet i min makt ni har makten! Gör något!

Fakta:

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne