Många olika personer inspirerar pastorer i Equmeniakyrkans största församlingar

böcker

Böcker är fortfarande toppvalet för inspiration.

 Foto: Liudmila Chernetska

Böcker är fortfarande toppvalet för inspiration och inspirationskällorna är många för Equmeniakyrkliga pastorer. Det är några saker som framkom av Sändarens pastorsenkät.

Att den yttersta kyrkoledningen är viktig för Equmeniakyrkan är många säkert överens om. Men Equmeniakyrkan är också en sammanslutning av mer eller mindre fristående församlingar som i sin tur drivs av sitt lokala arbete. Och kanske också av vem eller vilka de lokala ledarna inspireras av.

Sändaren ville ta reda på vilka röster som Equmeniakyrkans pastorer lyssnar på, tycker är viktiga, och vilka som därmed kan tänkas ha ett reellt inflytande på tanke och teologi i samfundet.

Enkät till de 100 största församlingarna

Vi skickade därför ut en slumpmässig enkät till ett antal pastorer och församlingsföreståndare bland de 100 största församlingarna.

De församlingar som potentiellt alltså kan tänkas ha störst påverkan på samfundet som helhet.

Enkäten ska med 30 procent svarsfrekvens inte ses som ett facit, men kan fungera som en temperaturmätare för hur pastorer tänker.

De gör starkast intryck

På frågan vem som inspirerar pastorerna mest toppade tydligt Peter Halldorf och Magnus Malm, men också namn som Tomas Sjödin, Ylva Eggehorn och Niklas Piensoho nämndes flera gånger. Det viktigaste sättet att ta del av inspirationen var genom bokläsning (96 procent). De lärare som verkar ha haft starkast intryck från tiden som pastorsstudent var Rune W Dahlén och Runar Eldebo följt av Joel Halldorf. På frågan vem som har den viktigaste rösten i Equmeniakyrkan toppade Joakim Hagerius medan Joel Halldorf klart anses ha svensk kristenhets viktigaste röst överlag. När det gäller vilka frågor som pastorerna främst funderar kring toppade ämnen som kretsade kring att nå ut med evangeliet, betjäna människor och att göra Jesus känd.

Taggar:

Enkät
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne