"Ligor jagar flyktingbarnen"

Flyktingbarn är en ofta ignorerad grupp, anser pristagaren Nantina Tsekeris. Foto: Pressbild och privat

Föräldralösa flyktingbarn blir lätt offer för traffickingligor, knarklangare och andra som vill utnyttja deras sårbarhet.

Child 10-pristagaren Nantis Tsekeris, som jobbar i bland annat flyktingläget på Lesbos, menar att läget är akut.

- Jag skulle säga att de här barnen jagas, säger hon.

När Child 10 startades av Sophie Stenbeck och Sara Damber 2014, var det med fokuset att sätta ljus på de barn som lever i akut utsatthet. Bland mycket annat lever de i riskzonen för att fångas upp av traficking- och drogligor.

Även om frågan diskuteras allt mer, är det fortfarande ett i hög utsträckning existerande problem. Inte minst med tanke på de barn som flyr ensamma till Europa.

- Vi vet till exempel inte hur många barn som försvunnit de senaste åren, för det saknas helt enkelt tillräckligt med information. Det är därför vi försöker lyfta fram och bilda nätverk med gräsrotsorganisationerna som jobbar på plats, som möter de här barnen. Vi behöver bygga en gemensam berättelse om situationen för att utifrån den sedan kunna påverka samhälle att ta frågorna om de mest utsatta barnen på allvar, säger vd Jacob Flärdh.

En av årets pristagare, grekiska Nantina Tsekeris, direktör för grekiska delen av Defence for Children International, har sett detta på nära håll. Bland annat via DFI:s arbete i och kring det stora flyktinglägret på Lesbos.

- Vi har ungefär 4000 barn att jobba med som lever i en "extremt utsatt situation", men det är svårt att säga, för mörkertalet är stort och frågan är inte politiskt prioriterad. Inte bara här i Grekland utan över hela världen, säger hon och pekar på att det bara finns en stor internationell studie över ämnet, från Harvard, mer är det inte.

Hur ser situationen ut för de barn du möter?

- Det är en väldigt utsatt som det ständigt fiskas efter för att till exempel börja med langningsjobb, användas i traffickingverksamheter eller för andra mörka avsikter. Vi behöver förstå att detta är en organiserad jakt på människor, på barn - och ofta är det ett led av personer där människosmugglarna, som barnen inte sällan utvecklar starka band till, finns med.

Konkret sätter Nantis och hennes team upp hjälpkontor och gör riktade satsningar mot barnen för att hitta dem och kunna hjälpa till med att ta dem ut ur skuggsamhället och känna till sina möjligheter.

Alla gillar dock inte DFI:s arbete med flyktingbarnen, och med en växnade högerextremism i Grekland ökar hotbilden.

- Tyvärr är det så att det är vår stora risk idag. De attackerar både oss och barnen, det är en hemsk utveckling men gör det desto viktigare för oss att jobba vidare.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

- Mycket! Att bli uppmärksammad internationellt kommer göra oss ännu mer kända hemma, och det kommer förhoppningsvis öppna fler dörrar. Den stora behållningen är dock det stora nätverk vi får tillgång till med de andra vinnarna. Vi är många och om vi samarbetar bra och mer finns goda chanser att den här frågan kommer högre upp på dagordningen.

Fakta: Child 10 pristagare 2020

Child 10-galan äger rum 19-21 januari i Malmö.

Priset är 10 000 dollar och hjälp med utveckling av respektive organisationer.

Här är årets alla pristagare: Martin Andersson, Rouguiatou Diallo, Glauca Iermano, , Lourdesa Reyzabal, Güngör Cabuk, Ezgi Yaman, Sofia Kouvelaki, Nantina Tsekeris, Nandi D. Zulu, Yanous Muhammadi.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne