Kyrkostyrelsen skjuter till extra pengar för flyktingarbete

Equmeniakyrkans kyrkostyrelse har beslutat ge 1,6 miljoner till flyktingarbete. Det är lika mycket som staten tilldelade kyrkan i december, då utvalda samfund fick dela på tio miljoner för extra insatser. Totalt handlar det alltså om 3,2 miljoner kronor som Equmeniakyrkans församlingar ska få ta del av för att ge stöd till flyktingar på olika sätt.

Och efterfrågan har varit stor. Nära 100 församlingar hittills har anmält sitt intresse.

– Vi har stora behov nu i våra församlingar och det är bra, för det betyder att vi tar vårt medmänskliga uppdrag och integrationsutmaning på allvar, säger kyrkoledare Lasse Svensson, i ett pressmeddelande.

Pengarna ska, enligt församlingarnas ansökningar, användas till bland annat omkostnader för nya mötesplatser, språkundervisning, rådgivning och aktiviteter för ensamkommande barn. En del församlingar har också ansökt om bidrag för att bygga om lokaler till flyktingboende.

Beslutet om att öka stödet togs av kyrkostyrelsen i helgen och har möjliggjorts av att bland annat kyrkoavgiftsgivandet gått bättre än förväntat. Kyrkoledare Lasse Svensson uttrycker det som att det känns som ett viktigt och angeläget beslut.
– Situationen är unik just nu, och det kräver unika åtgärder.

– När vi i våra församlingar ställer oss upp för att möta och betjäna människor som har flytt krig, våld och förtryck är det viktigt att frigöra resurser för att möjliggöra detta,.

Av de särskilt avsatta pengarna ska även fyra projekttjänster som samordnare för arbete med asylsökande och nyanlända tillsättas i region Syd, Väst, Mitt och i Stockholm.

Läs mer i Sändarens pappersupplaga på onsdag. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.