Kyrkan behöver fler entreprenörer

Församlingarna ger ofta för lite utrymme för entreprenörer som vågar tänka nytt. Det menar Hans Jansson, pastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna och en av huvudtalarna i Hönökonferensen.

Många föräldrar säger att de kommer till Hönökonferensen för att det är ”så bra för barnen”.  Det är förvisso en god inställning, men inte tillräcklig tyckte konferensledningen som i år ville utmana föräldragenerationen.

Hans Jansson, pastor i Evangeliska Frikyrkan, har skrivit en bok med titeln Inför livets andra halvlek och blev tillfrågad om han ville komma till Hönö.

-        Jag har bara varit med i konferensen en enda dag för många år sedan så det är ett nytt sammanhang för mig. Det är en utmaning att som talare kunna komma med något som berör, hjälper och utrustar människor i sina kristna liv, säger han.

Hans Jansson är mycket sportintresserad, vilket framkommer med all tydlighet både i boken och i hans undervisning. Många av bilderna är hämtade från idrotten och här är han i gott sällskap med aposteln Paul.

-        Precis som i en fotbollsmatch så skulle man kunna dela in livet i två halvlekar. Den första halvleken är viktig, men den andra är ännu viktigare – det är då hela matchen avgörs.

Någonstans mitt i livet bör alla ta en paus och fundera över vad som varit viktigt hittills och hur man vill att livet ska se ut framöver för att den andra halvleken ska sluta med vinst, säger Hans Jansson. Han tycker att kyrkan allt för sällan adresserar den här målgruppen.

-        Vi har gott om verksamhet för barn, unga, unga vuxna och pensionärer men inte för mellangenerationen. Många som befinner sig där tycker inte att kyrkan har något tilltal som berör dem. Man upptäcker att gåvor man har i sitt professionella liv inte efterfrågas i församlingen. Risken är att man då blir en passiv åhörare, eller lämnar gemenskapen.

I Kungsportskyrkan har man fokuserat på mitt i livet-generationen genom att ge dem utrymme och efterfråga deras gåvor. Det har bland annat resulterat i en expansiv verksamhet med ett gym där 1300 personer tränar varje vecka, en förskola och ett trygghetsboende för äldre.

-        Det hade aldrig kunnat ske utan våra entreprenörer som med liv och lust tagit sig an utmaningar. Församlingens kontaktnät har vuxit och många har också blivit en del av vår gemenskap.

Hans Jansson är angelägen om att i förkunnelsen ta upp frågor som känns viktiga för människor mitt i livet. Frågor som kopplar samman vardagslivets frågor med den kristna tron. Är det här allt? Ska livet fortsätta rulla på eller finns det något mer? Finns Gud överhuvudtaget?

-        Utan Gud är allt en parentes mellan ingenting och ingenting. Med den kristna tron blir livet förståeligt. Det är något som alla generationer behöver få uppleva. I våra gudstjänster finns det alltid människor som inte är framme vid en personlig tro och därför är det viktigt att alltid vara inkluderande och använda ett språk som går att förstå.

Kyrkan behöver herdar och lärare som vårdar och undervisar, men också evangelister och apostlar som vågar tänka nytt och göra nya landvinningar, säger Hans Jansson. Han ser stor likhet mellan entreprenörer och apostlar.

-        Med sådana människor i församlingen måste man vara beredd på förändringar, men de är livsnödvändiga för församlingens och kyrkans framtid, menar han.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.