Kyrka upprättar miljardfond för att kompensera för slaveriet

Ärkebiskopen Justin Welby arbetar för att den anglikanska kyrkan ska göra upp med sitt arv. Foto: Tiziana Fabi/Pool Photo Via AP

Den anglikanska kyrkan i England investerade i slavhandeln. Nu försöker kyrkan att på olika sätt be om förlåtelse.

Under 1700- och 1800-talet var den transatlantiska slavhandeln en lukrativ affär som lockade många investerare. I samband med protesterna mot övergreppen mot svarta under Black lives matter började den anglikanska kyrkan i England att undersöka sitt historiska arv. Det visade sig att kyrkan hade investerat i slavhandeln under 1700-talet.

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, har redan bett om förlåtelse för kyrkans inblandning i den. Som ett led i uppgörelsen med detta arv har kyrkan också beslutat om att inrätta en fond, vars medel ska användas för att på olika sätt stötta svarta, skriver The Guardian.

En miljard pund borde satsas

Nu har en oberoende grupp som tillsatts av kyrkan kommit fram till att mer pengar måste sättas in i fonden. Målsättningen var att investera 100 miljoner pund, men gruppen menar att denna summa är otillräcklig i förhållande till brottets omfattning. Man föreslår därför en ökning av fondens medel till en miljard pund.

Kyrkans ledning accepterar rapportens slutsatser, men kommer inte att skjuta till mer pengar. Istället kommer man att vända sig till andra, till exempel banker och företag som varit delaktiga i slavhandeln, med förhoppningen om att dessa vill investera i fonden.

Fonden är bara början

Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury, sade att rapporten var "början på ett svar som kommer att spänna över generationer på den förfärliga ondskan med transatlantiskt slaveri".

Fonden kommer att ledas av svarta och kommer att investera i missgynnade svarta samhällen, enligt rapporten. Den "kommer att syfta till att stödja de mest briljanta sociala entreprenörerna, utbildare, hälsovårdspersonal, förvaltare och historiker." Fonden kommer inte att betala ut pengar som kompensation till slavättlingar.

Många menar att det inte räcker

Gruppen bakom rapporten krävde också en ursäkt från den anglikanska kyrkan för "att förneka att svarta afrikaner är skapade till Guds avbild och för att försöka förstöra olika afrikanska traditionella religiösa trossystem".

The Guardian har intervjuat flera svarta präster och pastorer som menar att fonden ändå är för liten och att den inte kan kompensera för övergreppen.

- De 100 miljonerna är helt otillräckliga om vi ska ta itu med det onda som har pågått i århundraden, inte ens en miljard pund kommer att kunna göra det. Det skulle bara vara en början för att rätta till den smärta och avhumanisering som människor har lidit, säger prästen Canon Yemi Adedeji till tidningen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne