Kritik mot upphandling av arbetsträning

Second hand-butik

Arbetsförmedlingens nya regler gällande bland annat arbetsträning har till exempel drabbat second-hand-butiker. Men en ny rapport ­visar att det så inte behövt vara fallet. Foto: Mikael M Johansson

Från den 1 oktober har Arbetsförmedlingen i princip stoppat all arbetsträning inom den idéburna sektorn, sociala företag och organisationer.

Nu har det starkt ifrågasatta beslutet granskats på uppdrag av arbetsgivar­föreningen Fremia.

När förslaget om att alla tjänster – även arbetsträning – ska upphandlas väckte det många upprörda känslor, inte minst inom den ideella sektorn som möter många människor som inte skulle passa in i de uppphandlade program som erbjuds genom Arbetsförmedlningen.

Flera av de ideella aktörerna togs på sängen av beslutet som skulle genomföras på kort tid.

Många har tvingats lämna verksamheten

Hela Människan i Huddinge Botkyrka Salem i Stockholm är en av de organisationer som drabbats. I våras hade man 140 personer i arbetsträning men ett stort antal har nu tvingats lämna verksamheten som varit deras trygga plats.

Verksamhetschef Mats Wåhleman talade tidigt om en nedmontering av den sociala trygghet för dem som bäst behöver den. Nu välkomnar han den analys som arbetsgivarföreningen Fremia bett upphandlingsjuristen Mathias Sylvan göra.

– I Mathias Sylvans rapport lyfts en rad argument fram som visar på rättsfall som talar för att det faktiskt är möjligt för Arbetsförmedlingen att ingå avtal om arbetsträning utan upphandling, helt enligt gällande upphandlingsregler. Arbetsträning bör ses som en ”icke ekonomisk tjänst av allmänt intresse” och därmed inte omfattas av LOU, enligt utredaren.

Har fått allvarliga konsekvenser

Mats Wåhleman berättar att det ­tidigare fattade beslutet som började gälla den 1 oktober redan har fått allvarliga konsekvenser. Människor som tidigare har deltagit i arbetsträning står nu utan sysselsättning och även ­social ­gemenskap. Just nu finns inga andra alternativ på plats.

– Det är helt klart att det här beslutet togs utan en ordentlig konsekvensanalys. Tyvärr drabbar det människor som behöver samhällets omsorg. Vi vet inte vad som kommer att hända nu, men hoppas att Arbetsförmedlingen ändrar sitt beslut.

Taggar:

Arbetsliv

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne