Kristna konton svaga på digitalt inflytande

Sebastian Stakset, tvåa på Medieakademins andliga "maktbarometer".  Foto: Henrik Montgomery / TT

Kristna toppar listan över genomslag i "andliga listan" på sociala medier.

Men medier och spök­jägare väcker nästan lika stort intresse. Och sett till helheten har kristna konton ett svagt inflytande. Det visar Medie­akademins sammanställning.

Varje år sammanställer Medie­akademin en lista över de personer, företag och organisationer som har störst genomslag och inflytande på TikTok, Youtube, Instagram, Facebook och Twitter. Listan kallas Maktbarometern.

Medieakademin gör också en sammanställning av den andliga sfären i sociala medier. Årets andliga lista har samma vinnare som förra året: kontot Herregud & Co, som drivs av Royne Mercurio. Herregud & Co är mest känt för de tecknade figurerna, och där blandas både allvar och humor.

Stakset på andra plats

På andra plats återfinns evangelisten och rapparen Sebastian Stakset, som har gått upp från femte plats förra året. Därefter följer Svenska kyrkan, prästen Kent Wisti och Carola Häggkvist. De översta platserna upptas alltså av konton som är kopplade till kristen tro i någon form.

Men de övriga placeringarna på topp tio domineras av det som mer kan kallas alternativ andlighet. Här återfinns artisten Tomas di Leva, spökjägarna LaxTon Ghost Sweden, mediet Pierre Hesslebrandt, författaren och programledaren Agneta Sjödin och mediet Andreas Hamrén Österlund.

Filadelfia lyckas bäst i sociala medier

Den kristna tidning med störst genomslag är Världen Idag, som återfinns på plats 11. Den församling som lyckas bäst på sociala medier är pingstförsamlingen Filadelfia i Stockholm. Det muslimska inslaget är Islam Nu, som gått upp 42 placeringar till plats 19.

Noterbart är att Runar Sögaard, den tidigare predikanten som just nu avtjänar ett fängelsestraff för skatte- och bokföringsbrott, ligger på plats 24, två snäpp högre än ärkebiskop Antje Jackelén.

Equmeniakyrkan lyser med sin frånvaro när det gäller genomslag på sociala medier. Ingen organisation eller person som är kopplad till samfundet återfinns på topp 30.

Det andliga intresset är totalt sett en relativt marginell företeelse på sociala medier. Det är bara Herregud & Co som återfinns på plats 100 på totallistan, och då på plats 74. Svenska kyrkan ligger på plats 148. Nummer 30 på andliga listan, som är Dagens bibelvers, hamnar först på plats 1970 på ­totallistan.

Fakta: Mediebarometerns Andliga lista

 1. Herregud & Co
 2. Sebastian Stakset
 3. Svenska kyrkan
 4. Wisti
 5. Carola Häggkvist
 6. Di Leva
 7. LaxTon Ghost Sweden
 8. Pierre Hesselbrandt
 9. Agneta Sjödin
 10. Andreas Hamrén Österlund
 11. Världen idag
 12. Christina Grossi
 13. Terry Evans Vänner
 14. Malin Berghagen
 15. Charlotta Rexmark
 16. Meditationsguiden
 17. Filadelfiakyrkan Stockholm
 18. Tidningen Nära
 19. Islam Nu
 20. Jesus idag
 21. Tidningen Dagen
 22. Hillsong Sweden
 23. Frälsningsarmén
 24. Runar Sögaard
 25. Sveriges Ateister
 26. Ärkebiskop Antje Jackelén
 27. TV Vision Sverige
 28. Samuel Ljungblahd
 29. Zoë
 30. Dagens bibelvers

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.