Klimatnödläget får konsekvenser – mindre resande, mera delande

skärmdump

Equmeniakyrkan har lanserat en "verktygslåda" på sin webbplats som ska inspirera församlingarna.

Equmeniakyrkans klimat­nödläge ska inte stanna vid ord. Ett första steg är en verktygslåda som nu ska inspirera församlingarna till kreativa satsningar.

När Equmeniakyrkans kyrkokonferens förra året beslutade att utlysa klimatnödläge gjordes det tydligt att detta också skulle resultera i handling. Även om en omställning för en hel kyrka är en omfattande process så har redan steg tagits för att bli mer klimatsmart.

En viktig person i det arbetet är Henric Götefelt, som är projektledare för klimatnödläget och för Grön kyrka inom Equmeniakyrkan.

Kartlägger samfundets utsläpp

Han berättar för Sändaren att man just nu kartlägger samfundets nationella och regionala utsläpp, och rapporten om dessa presenteras i januari 2023. I analysen tittar man bland annat på vilket klimatavtryck som konferenser, trycksaker och uppvärmning gör.

– Det vi kan se utifrån siffrorna är att resandet är den stora utsläppsposten, vilket var ganska förväntat, säger han till Sändaren.

Henric Götefelt

Han betonar att även om resandet medför utsläpp så innebär det inte att kyrkans anställda ska sluta att resa, varken inom Sverige eller till systerkyrkorna utomlands.

– Vi kan inte landa i att nu ska vi inte hälsa på församlingarna. Det handlar i stället om hur vi kan resa smartare och ibland finna alternativ till att resa, säger han.

Inspireras att gå i samma riktning

Även om nationell och regional nivå lyckas minska sina utsläpp så är det ändå inte den största insatsen som Equmeniakyrkan kan göra. Det skulle få en än större påverkan på klimatet om församlingar och enskilda medlemmar inspireras att gå i samma riktning.

– Många av förändringarna behöver göras på samhällsnivå, men också i medlemmarnas vardag. När vanor ändras så förändras en kultur, säger han.

Lanserat verktygslåda

Equmeniakyrkan har nu lanserat en verktygslåda på sin hemsida som ska hjälpa till i den omställningen. Där finns en rad tips på hur församlingarna kan gå till väga. Här ges bland annat förslag på att arrangera klädbyten i kyrkan eller hur en församling kan skapa ett mer hållbart kyrkfika. Församlingar välkomnas att bidra med fler tips och idéer.

Henric Götefelt lyfter gärna fram en delatjänst, som ursprungligen togs fram av den ekumeniska rörelsen God jord. Den gör det möjligt att dela ägodelar med flera, till exempel verktyg och fordon.

– När vi lanserade den tjänsten så var söndagens episteltext om hur man i den första kyrkan delade allt. En pastor hörde av sig och sa att denna tjänst var ett verkligt bönesvar, säger Henric Götefelt.

”Mycket positiv respons"

Han tycker att responsen från församlingarna har varit mycket positiv. På nationell nivå försöker de att lyssna in vilket stöd som församlingarna efterfrågar.

– Jag upplever att det finns ett brett engagemang på olika platser.

Equmeniakyrkan har också ett mål att utveckla klimatarbetet i samverkan med systerkyrkorna i andra delar av världen. I både Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa finns intresse för miljösatsningarna. Och i arbetet med att fördjupa sig i ekoteologi har man kontakt med en sydamerikansk pastorsutbildning, där det redan ingår i kursplanen.

– Det är intressant att arbeta med frågor där vi har mycket att lära av systerkyrkorna, säger han.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne