”Ingen har frågat oss som bor här”

Helena Apelqvist delar sin tid mellan att vara diakon i Malmbergets missionsförsamling och gruvarbete i Aitikgruvan. Foto: Annika Ahlefelt

Equmeniakyrkan protesterar mot den planerade gruvan i Kallak/Gállok.

Men Helena Apelqvist, diakon och gruvarbetare, tycker inte att det är kyrkoledningens sak att avgöra.

Det var i förra veckans Sändaren (8/2022) som kyrkoledare ­Lasse Svensson på Perspektiv skrev att Equmeniakyrkan ansluter till ­biskoparna Åsa Nyström (Luleå stift) och ärkebiskop Antje Jackélen linje att säga nej till gruvbrytning i Kallak/Gállok.

Helena Apelqvist diakon i Malmbergets missionsförsamling är förvånad över kyrkoledningens uttalande i gruvfrågan. Hon kallar sig miljömupp, och om hon hade bott i södra Sverige hade hennes perspektiv på gruvbrytning kanske varit ett annat. Men nu är hon Gällivarebo och kombinerar diakontjänsten med arbete i Aitikgruvan, där man främst bryter koppar. Enligt Helena Apelqvist är frågan om gruvdrift komplex.
– När gruvor etableras så skapas det stora sår i naturen, det går inte att komma ifrån. En gruva kan aldrig bli miljövänlig, även om man försöker att göra dem miljövänligare, säger hon.

Flera svenska gruvorter har fått känna på andra avigsidor. När gruvbrytningen krävt det har hela samhällen fått flyttas. Dessutom kan gruvarbetare bli sjuka av sitt arbete.
– KOL är en av de vanligaste sjukdomarna bland ­gruvarbetare, säger hon.

Det är den ena sidan. Å andra ­sidan hade ett samhälle som Gällivare antagligen inte varit mer än en by utan gruvorna.
– Det är gruvorna som är det huvudsakliga levebrödet här, allt annat är bisysslor. Det skulle knappt finnas någon bebyggelse häruppe utan gruvorna. Vi är ­totalt beroende av dem, säger hon.

Och för att ställa om samhället i miljövänlig riktning så krävs det en stor mängd mineraler och metaller som måste tas upp ur jorden.
– Det finns en massa minus och en massa plus med gruvor. Därför anser jag att det måste vara de boende i Jokkmokk som beslutar, ingen ska sitta i Stockholm och tycka någonting, säger hon.

Därför är hon tveksam till att Equmeniakyrkan tar officiell ställning mot Kallakgruvan.

– Inte har Lasse Svenson ringt och frågat om vad vi tänker, du är den första. De får gärna komma hit och besöka gruvorna och ­prata med folk, säger hon.

Fakta: Kallak

Kallak eller Gállok (på lule­samiska) är platsen för en järnmalmsfyndighet i Jokkmokks kommun i Lappland.

Det planerade gruvområdet ligger, fågelvägen, cirka 34 km från världsarvet Laponia.

Sedan 2010 har företaget Beowulf Mining utfört provborrningar och provbrytningar i området.

Länsstyrelsen har sagt nej till bolagets ansökan, medan Bergstaten sagt ja. Därmed är frågan överlämnad till regeringen som haft frågan på sitt bord sedan 2017.

Jonatan Sverker

4 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Hellgren
Svårt stt veta....?
Anders.h.hellgren@gmail.com de
Det måste vara ni på plats som avgör
Lars
Finns inte gruvorna så kan de som bor packa sina väskor och flytta Gruvan skapar jobb o en framtid
Stig
Samer Samer Samer ! Men vi andra då är inte vi värda någonting? Samer har alla rättigheter och inga skyldigheter! Vi andra har inga rättigheter bara skyldigheter ! Det är lika att flytta söderut och låta samerna ta över hela norra Sverige . Får se hur länge dom överlever utan oss övriga? Varifrån ska dom få sin inkomst om vi lämnar dom till sitt öde utan bidrag eller inkomster från gruvor samt ingen infrastruktur service mm !Vem ska då repa deras skotrar, bilar, hus ,båtar , mm ? Nej vi kan inte gå tillbaka till stenåldern det är för sent.

 

Till minne