Nyhet

Idag inviger USA sin ambassad i Jerusalem

Ett spänt läge råder i Jerusalem inför att USA inviger sin ambassad i staden under måndagen. Samtidigt förbereder sig palestinier på att dagen därpå markera minnet av hur hundratusentals människor flydde sina hem för 70 år sedan.

De amerikanska festligheterna började redan igår söndag då president Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner deltog i en galafest på den nya amerikanska ambassaden som öppnar officiellt idag måndag.  President Donald Trump skapade rubriker när han i december förra året annonserade att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Ett kontroversiellt beslut som har mött skarp kritik från palestinskt håll och hyllningar från Israel. Många EU-länder har valt att inte delta i ceremonin och behålla sina ambassader i Tel Aviv. Många länder, kanske särskilt Sverige vill vara kvar i Tel Aviv för att det annars skulle kunna ses som ett tecken på att man är emot en tvåstatslösning. 

Än så länge är det ganska lugnt även om det råder en intensifierad stämning i staden men under de närmaste dagarna befarar mellanösternkännare sammandrabbningar i gränsområden till Västbanken mellan israelisk militär och demonstranter.

Donald Trump har avsiktligt lagt invigningen av den nya ambassaden på samma dag som Israel firar 70-årsdagen av utropningen av den judiska staten. Dagen efter minneshåller dock palestinier som ”Naqba” översatt till ”katastrof” som den dag då hundratusentals palestinier lämnade sina hem.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar