Hundratals konvertitärenden i frikyrkornas granskning – 40 fall från Equmeniakyrkan

– Vi har fått in otroligt många beslut, säger Maria Gustin Bergström som koordinerar den frikyrkliga konvertitutredningen. Foto: Alicia Wennstig

Nu har även Adventistsamfundet anslutit sig till den frikyrkliga utredningen av afghanska konvertiters asylbeslut. Utredningen är på slutrakan men ännu hinner församlingarna skicka in asylhandlingar till utredarna.

Kartläggningen startades strax innan jul av Pingströrelsen och kort därpå anslöt sig Equmeniakyrkan, EFK och Alliansmissionen, och nu även Adventistsamfundet. Målet är att få fram statistik över hur konvertiters kristna tro bedöms i asylprocessen.

Maria Gustin Bergström från Pingst ansvarar för utredningen. Hon har jobbat de tre senaste åren som pingstpastor men är också civilingenjör.

– Vi har fått in otroligt många beslut, flera hundra bara från församlingarna i Pingst. Det innebär att underlaget är tillräckligt för att vi ska kunna räkna statistiskt på dem. Det är ett krävande arbete församlingarna gjort och vi är tacksamma. Vi är glada över det bidrag som övriga samfund ger och ser redan tydliga, mycket intressanta, resultat.

Från pingstförsamlingarna har det kommit in lite mer än 500 fall. Av dessa är drygt 250 kompletta beslut och 250 beslut med minsta möjliga information, det vill säga att de enbart svarar på frågan om konversion anförts som asylskäl och hur Migrationsverket svarat.

Ungefär 20 församlingar i Equmeniakyrkan har skickat in material. Dessa bearbetas av Marcus Lind.

– De församlingar som bidragit har i snitt runt två konvertiter. Personligen trodde jag att vi skulle få in fler beslut men om det beror på att jag missbedömt antalet församlingar som har konvertiter eller om det är många församlingar som inte skickat in bidrag vågar jag inte svara på, säger Lind.

Han menar att underlaget hade blivit för litet om Equmeniakyrkan hade gjort en utredning på egen hand.

– Men eftersom vi ingår i Pingsts kartläggning blir det totala antalet tillräckligt stort för att rapporten ska kunna dra slutsatser om Migrationsverkets bedömning av konvertiter.

Sista dagen att bidra med material om afghaners konvertitärenden är 10 februari. Instruktioner finns på Equmeniakyrkans hemsida

Rapporten väntas vara klar i slutet av februari. Av statistiska skäl samlas enbart afghanska konvertiters asylbelsut in till den här utredningen, men tanken är att resultaten även ska vara till hjälp för asylsökande från andra länder som anger konversion som asylskäl.

Bakgrund: Hon tar statistiken till hjälp för konvertiters skull

 

Uppdatering 8.2.2019 kl. 16.35: Uppgifter lagts till om hur många fall som kommit från pingstförsamlingarna samt orsak till att utredningen gäller enbart afghanska konvertiter.

Taggar:

Konvertiter
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne