Historiskt ja till kvinnliga biskopar i England

Den första kvinnliga biskopen inom Anglikanska kyrkan i Storbritannien kan tillträda redan nästa år. Till stort jubel röstade kyrkomötet ja till att också låta kvinnor inneha ämbetet.

Frågan har stötts och blötts i ett halvt sekel, men på måndagskvällen fattades det historiska beslutet — med klar majoritet. Det innebär att den första kvinnliga biskopen kan tillträda sin post i början av 2015, enligt ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

- Helt underbart, säger biskop emerita Christina Odenberg, som utsågs till Sveriges första kvinnliga biskop 1997.

-Nu är sista delen av Borgågemenskapen äntligen i hamn. Det har varit svårt med det ekumeniska arbetet så länge frågan om kvinnliga biskopar i England inte varit löst. Gemenskapen bygger ju på att vi ska kunna arbeta i varandras kyrkor men det har alltså inte varit fullt ut möjligt hittills.

Och frågan har tagit tid. Sammanlagt har den stötts och blötts i minst 30år. År 2012, förra gången frågan gick till omröstning, blev det ett nej. Då föll förslaget på lekmännens röster som inte uppnådde den 2/3 majoritet som krävdes. Det saknades sex röster.

Nicholas Simon Howe, präst i Engelska kyrkan i Stockholm, både trodde och hoppades på ett ja den här gången. Att det har tagit så lång tid att släppa fram kvinnor ser han som ansvarsfullt från kyrkans sida.

- Anglikanska kyrkan har alltid varit en kyrka med en mångfald av åsikter och det har tagit lång tid att lyssna på varandra och hitta en väg som inkluderar så många som möjligt, säger han.

Det positiva beskedet gagnar kyrkan i framtiden, anser Howe, eftersom det innebär att kyrkan bättre följer med sin tid och tar tillvara sina medlemmars färdigheter.

- Det kommer också att föra den Anglikanska kyrkan ännu närmare Svenska kyrkan.

-Vilket fantastiskt år, på bara en månad har vi för första gången fått både kvinnliga biskopar i England och en kvinnlig ärkebiskop i Sverige, säger Christina Odenberg. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.