Hårdare tag mot demonstranter – baptistpastorer arresterade

Polis och militär agerar alltmer resolut mot de folkliga demonstrationerna mot militärregimen som tog makten för en månad sedan. Foto: AP

I Myanmar har demonstranter dödats.

Tre baptistpastorer och åtta unga kristna i den östra delen av landet har också arresterats. Samtidigt fortsätter protesterna.

Det har gått en månad sedan militären i Myanmar störtade den civila regeringen, ledd av nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, och övertog makten.

Kuppen har mött ett brett motstånd, och över hela landet har människor demonstrerat och genomfört icke-våldsaktioner. Trots varningar från militär och polis har demonstrationerna fortsatt, och nu slår polisen ner allt hårdare på protesterna. I helgen dödades 18 personer enligt BBC efter att polis beskjutit demonstranter i flera städer med gummikulor eller skarp ammunition.

Även om majoritetsbefolkningen i Myanmar i huvudsak är buddhistisk så finns det många minoritetsfolk som i stället präglas av kristendomen.

Många kristna har också valt att demonstrera tillsammans med buddhister. Nu kommer rapporter från delstaten Shan i de östra delarna av landet om att militär gripit flera baptistpastorer. Enligt uppgifter från Myanmar till Sändaren ska soldater ha varit ute efter att gripa tre pastorer, som deltagit i protesterna.

För att undkomma flydde pastorerna in i en kyrka. Soldaterna lät sig dock inte hejdas utan bröt sönder en port, trängde in i kyrkan och arresterade pastorerna. Sändaren har inga ytterligare uppgifter om pastorernas öde.

I huvudstaden Nay Pyi Taw har rättegången mot Aung San Suu Kyi inletts. Under kuppen fördes hon bort och har inte setts till under en månad. Under rättegången deltog hon dock genom en video­länk, men det är oklart var i landet hon befinner sig.

Aung San Suu Kyi åtalas för att ha importerat olagliga walkie-talkies till sin personal. Hon anklagas också för att ha brutit mot en lag som gäller vid naturkatastrofer och för att under sin valkampanj ha orsakat rädsla och oro. Om hon fälls kan hon dömas till ett långvarigt fängelsestraff, och även hindras från att ställa upp i kommande val. Aung San Suu Kyi är bara en av flera politiker som har förts bort av militären.

Militären hävdar att det val som genomfördes i höstas präglades av fusk, utan att presentera några egentliga bevis. Det parti som Aung San Suu Kyi leder, NLD, vann då en storseger medan det parti som står militären nära marginaliserades. Kuppledaren Min Aung Hlaing har utlovat nya val inom ett år, men det är oklart vad det löftet är värt.

Militären i Myanmar har styrt landet i decennier och äger enorma tillgångar. Trots att landet har demokratiserats har militären haft ett fortsatt stort inflytande, något som dock kunde ha hotats om valresultatet hade respekterats.

Fakta: Myanmar

Landet var fram till 1948 en brittisk koloni.

En av de ledande i frihetskampen var Aung San, som betraktas som en landsfader. Aung San Suu Kyi är dotter till honom.

1991 fick hon Nobels fredspris för sin kamp mot militären.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne